2017 KOBİ e-ticaret raporuna göre 3 milyonun üzerinde sipariş verildi

2017 KOBİ e-ticaret raporuna göre 3 milyonun üzerinde sipariş verildi

Ideasoftkobilerin e-ticaretteki rolüne ilişkin raporunu yayınlandı. Rapor, aktif Ideasoft kullanıcısı olan 6 bin 500'den fazla sanal mağazanın, 3 milyonun üzerindeki siparişinden yola çıkılarak oluşturuldu.

Raporu incelediğimizde, mobilin öne çıktığını söylememiz mümkün. Henüz sipariş anlamında olmasa da gezinmede mobil oldukça önde. 196 milyondan fazla görüntüleme web üzerinden gerçekleştirildiğini görürken, 325 milyondan fazla görüntülemenin mobil üzerinden gerçekleştirildiğini görüyoruz. Web üzerinden verilen sipariş sayısı 2 milyondan fazla iken, mobil üzerinden verilen siparişlerin sayısı da 1 milyonun üzerinde.

Sipariş verilen bölgelere baktığımızda yüzde 55'lik dilimle Marmara başı çekiyor. Marmara'yı yüzde 16 ile İç Anadolu, yüzde 12 ile Ege ve yüzde 8 ile Akdeniz izliyor. Yüzde 4 ile Karadeniz, yüzde 2 ile Güneydoğu Anadolu ve yüzde 1 ile Doğu Anadolu, en az sipariş verilen bölgeler olarak karşımıza çıkıyor. Siparişin en fazla olduğu ile ise yüzde 27 Avrupa, yüzde 22 Anadolu yakası olmak üzere yüzde 49'la İstanbul oluyor. İstanbul'dan sonra yüzde 10 ile Ankara ve yüzde 7 ile İzmir ikinci ve üçüncü en çok sipariş verilen şehirler oldu.

Raporu incelerken mevsimlere göre sipariş raporunda da çok büyük değişkenlikler olmadığını fark ediyoruz. Yüzde 26 ile en çok sipariş verilen mevsim Sonbahar olurken, onu yüzde 25'erlik dilimlerle Kış ve İlkbahar izliyoruz. En az sipariş verilen mevsim ise yüzde 22'lik dilimle Yaz oluyor. Mevsimlerin yanında günlere göre sipariş oranı da dikkatimizi çeken bir başka unsur. Günlere göre siparişte, haftanın başından sonuna doğru bir düşüş olduğunu görüyoruz. Pazartesi günü yüzde 19'luk dilimle en fazla siparişin verildiği gün olurken onu, yüzde 17 ile Salı, yüzde 16 ile Çarşamba ve yüzde 15 ile Perşembe izliyor.

Günün saatlerine baktığımızda en fazla siparişin öğlenden sonra 3 ve 4 civarında olduğunu görüyoruz. En az sipariş verilen saat diliminin ise sabah 6 ile 7 arasında olduğu ortaya çıkıyor.

Ödeme seçeneklerine göz attığımızda yüzde 68 ile kredi kartı ilk sırada yer alıyor. Kredi kartını yüzde 19 ile kapıda ödeme, yüzde 9 ile havale-EFT ve yüzde 4 ile diğer yöntemler izliyor. Kredi kartı kullanımında en çok tercih edilen ise yüzde 31,7 ile Garanti olurken, onu yüzde 22,5 ile Yapı Kredi ve yüzde 14,2 ile Akbank izliyor. Taksit seçeneklerinde yüzde 23,3'lük oranla en çok tercih edilen taksit seçeneği 3 taksit olarak açıklanıyor. Onu yüzde 21,8'lik oranla 2 taksit izliyor.

Kargo tercihlerinde ise yüzde 34 ile Aras Kargo başı çekerken, onu yüzde 27 ile Yurtiçi Kargo ve yüzde 14 ile MNG Kargo izliyor.

Raporun tamamına aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.