Video pazarlaması uzun zamandır hayatımızın merkezinde. Pazarlama dünyasının emektar çocuğu televizyonun tüketiciye sunduğu tek kanal döneminden, çoklu kanal seçimi ile yarattığı ayrıcalık hissi artık çok geride kaldı. Milenyum kuşağı ise artık video tüketim tercihlerini gelenekselden dijitale kaydırırken, ayrıcalığı kişiselleştirilmiş dijital videolarda arıyorlar.
Dijital videolar, pazarlamacılar için de birer kahraman. Zira bu içerik türü, hem pazarlama bütçelerini daha etkili yönetmede hem de tüketiciye ulaşmada hiç olmadığı kadar efektif bir yol sağlıyor. Ancak konu, tüketicinin dikkatini çekmek, onları satın almaya ikna edebilmek hatta marka avukatları yaratmak olduğunda ise önlerinde hiç olmadığı kadar zor bir yol var.
Çekya'nın başkenti Prag'da gerçekleştirilen Engage Prague 2018'de sahne alan Pulp Media'dan Robert Bogner ve Paul Lanzerstorfer video pazarlamanın inceliklerine değinerek, video içerik pazarlaması ile stratejik olarak tüketicinin satın alma yolculuğunda nasıl değer yaratabileceklerine değindi.
Konuşmasına video pazarlama dünyasından rakamlarla başlayan Robert, kullanıcıların %90'ının tükettikleri içerik türünde videonun kullanışlı olduğunu dile getirdiklerini söyledi. Tüketicilerin giderik ilgilerini azalttıkları e-mail pazarlamasında bile video pazarlamanın önemli bir rol oynadığını belirten Robert, içinde video barındıran e-maillerin %500 daha fazla tıklama aldığını söyledi. Bu durum tüketicilerin satın alma davranışlarını da olumlu etkiliyor. Zira, tüketicilerin %64'ü alakalı videoyu izledikten sonra ürünü almaya niyetli olduklarını belirtiyorlar.
Performans bazlı video pazarlamasında ilgili içeriğin lokal olması, hedef kitleye sadece demografik, sosyo-ekonomik açıdan değil onların psikolojik gereksinimlerini de karşılamaları gerektiğini vurgulayan Paul, markaların doğru zamanda doğru persona ile buluşmaları gerektiğini aktardı.
Müşteri yolculuğunu performans bazlı video stratejisi ile tamamlayın
Tüm bunların yanı sıra sunuma müşteri deneyimi yolculuğunun 4 adımından bahsederek devam eden Paul, sadık müşteriler yaratmak için bu adımları şöyle sıraladı:
Farkındalık yaratmak: Farkındalık yaratmak için video pazarlamada hedefleme reklamlar yapılabilir. Markalar bu aşamada Influencerlardan faydalanabilecekleri gibi SEO ve içerik pazarlamasından da faydalanabilirler.
İlgi çekme: Bu aşamada personalar, sorunları için olası çözümler arıyorlar. Bu bağlamda hedef kitleye, ürünün sağlayacağı fonsiyonel değerleri anlamaları ve farklı çözüm önerileri ile karşılaştırmalarına yönelik videolar sağlanabilir.
Karar verme: Karar verme sürecinde yine influencerlar ile tüketici ve marka arasında güven kurulabileceği, ürünün ya da servisin spesifik özelliğinin gösterilebileceği kişiselleştirilmiş videolar paylaşaşılabilir. Karar verme aşamasında satın alma davranışı gösteren tüketici ile marka arasında bir güven de kurulmuş olur.
Sadakat: Müşteri sadakatinin başladığı bu evrede marka topluluğunun birer parçası olan tüketiciler, markaya ilgi duyan kişilere rehberlik yapabiliyorlar. Bu aşamada tüketiciye markayı önemsediği için teşekkür etmek ve paylaşılabilir içerikler sağlamak oldukça önemli.
Bugün neredeyse artık hatırıcı sayılır tüm markalar aynı stratejileri ve süreçleri izliyor. Benim merak ettiğim konu ise burada fark yaratmak için ne gerekiyor? Bu soruyu Paul ve Robert'e yönelttiğimde yanıtları çok da şaşırtıcı olmadı. Doğru hikayeler oluşturmak, etkili bir sohbet havası yaratmak ve tüketiciyi iyi tanıyarak uygun içerik yaratarak başarılı video içerikleri oluşturabileceklerini söylediler.
Yorumlarına hak vermek ile birlikte kanımca şunu da unutmamak gerekiyor: Markalar tüketiciye odaklanıp, veriler içinde kaybolurken tüketicinin ihtiyaçları uğruna kendi temel değerlerinden de vazgeçmemeliler. Doğru zamanda, doğru yerde, doğru içerik ile buluşan tüketici odaklı video içerikleri marka kimlikleri ve değerlerine entegre edildiğinde güçlü birer mesaj verebiliyorlar.
Peki ilerde biz pazarlamacıları neler bekliyor? Sizce bundan sonraki süreçte fark yaratmak için hangi stratejilerin uygulanması gerekecek?
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap