Instagram sahte takipçi satın almaya mı yönlendiriyor?

Instagram sahte takipçi satın almaya mı yönlendiriyor?

Bildiğiniz gibi Facebook'un bir zamanlar en popüler reklam modellerinden biri olan "beğeni" reklamına yani direkt olarak takipçi kazandırmaya yönelik bir reklamı bulunmuyor. Böyle bir reklam modelinin bulunmaması da Instagram reklamlarını yeni takipçi kazanmak amacıyla kullanmak isteyenler için pek efektif olmuyor. Eskiden bir fotoğrafın ciddi sayıda takipçi alması keşfet bölümünde görülmesine neden oluyordu ve oradan yeni takipçi kazanabiliyordu kullanıcılar fakat o da eskisi gibi çalışmıyor.

Aslına bakarsanız takipçi sayısı da eskisi kadar önemli değil çünkü paylaşımları haber akışlarında görenlerin oranı her geçen gün azalıyor. Markaların yeni stratejilerinde akış içeriklerin yanında hikayeleri de kullanmaya başlaması, kullanıcıları iyice dağırıyor çünkü hikayelerde gezinme artık çok daha rahat ve eğlenceli.

Hikayelerde yer alan "yukarı kaydır - siwipe up" özelliği ana paylaşımlara hiç bir zaman ekleyemediğimiz, bağlantıya yönlendirme özelliği sayesinde giderek daha fazla önem kazanıyor. Markalar, inluencer'lar ve son kullanıcı da bunun farkında fakat bir sorun var, herkes link paylaşamıyor!

Instagram'ın kuralları gereği "swipe up" özelliği herkesin kullanımına açık değil. Biraz daha sınırlı bir kitle kullanabilsin diye en 10 bin takipçiyi geçmiş olmanız gerekiyor. Hiçbir marka bu tür özelliklerin tam olarak nasıl açılacağını net olarak söylemez. Bu nedenle Instagram'ın "10 bin takipçi" sınırı dışında etkileşim, hikayelerin görüntülenmesi gibi farklı kıstaslarının da olduğunu düşünüyordum. Yanılıyormuşum!

Geçtiğimiz haftalarda takipçi satın alan bir tanıdığımın hesabına "swipe up" özelliği açılınca Instagram'ın gerçekten de sadece takipçi sayısına dikkat ettiğini düşünmeye başladım. Eğer gerçekten de sadece 10 bin takipçiyle bu özellik açılıyorsa her marka ve kullanıcı bu faydalı özelliği açtırmak için takipçi sayısına odaklanmak zorundaydı. Direkt olarak takipçi kazanmaya yönelik bir reklam modeli bulunmadığı için de sahte takipçiler satan sitelere yönelmeye başlayacak kullanıcılar. Piyasada ne kadar çok takipçi satışı yapan site olduğunu bi görseniz şaşarsınız...

Bunu test etmek için ben de takipçi satan birkaç siteyle iletişime geçtim. Amacım hem bu özelliğin açılıp açılmadığını test etmek hem de takipçileri mümkünse iade etmek, hesabımdan silmekti fakat nedense satış yapan yerler böyle bir özelliklerinin bulunmadığını söylediler.

Sonuç: Instagram sahte takipçi satın almaya yönlendiriyor! 

Fotoğraf paylaşırken bir yandan da seyahat blogu yazmaya çalışıyorum ve yeni bir yazı yazadığımda "linki profilde" diyerek yönlendirmek gerçekten sinir bozucu çünkü hikayeleri izleyen kişilerin çok büyük bir bölümü o linke tıklamıyor. Fakat "swipe up" özelliği ile çok daha fazla kişiye rahatlıkla ulaşabilirim çünkü paylaştığım hikayeler her hafta onbinlerce kişi tarafından görüntüleniyordu.

Yaklaşık 6.700 takipçim vardı kişisel hesabımda. 10.000 takipçiye tamamlamak için bir siteden sipariş verdim ve 10.000 takipçi oldu. Tabii swipe up özelliği gelmedi hemen. Bir süredir Instagram hesabımı "işletme hesabı" olarak kullanmıyordum çünkü bu şekilde kullanırsanız organik erişiminiz bilinçli olarak kısıtlanıyor. Hikayelerde hala link paylaşamadığım için bir de işletme profiline geçip öyle denedim ve artık link paylaşabiliyorum. Satın aldığım takipçiler zaten bir süre sonra silinecektir ve 10.000 takipçi altına düşünce hala link paylaşma özelliği duruyor mu bakıp bu yazıyı güncellerim.

Instagram'ın neden böyle bir şey yaptığını bilmiyorum fakat sahte takipçi satışının önüne gerçekten geçmek istemediklerini çıkarıyorum bu olanlardan. Link paylaşmak gibi bir özelliği kısıtlamak yerine ya farklı kıstaslara dayalı bir yöntem geliştirmeleri gerekirdi ya da herkese açık olarak bu özelliği kullandırmalıydılar. Belki bu yazıdan sonra bu yönde bir değişiklik yaparlar diye umuyorum.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.