Son dönemde Cambridge Analytica skandalıyla gündemde olan ve kullanıcı sayısı odağında ciddi bir kayıp yaşayan Facebook, gelecek dönemde yapacağı yenilikleri, F8 konferansı kapsamında tanıttı.
F8'in ilk gününde tanıtılan ürünlerden ve özelliklerden biz de kısaca bahsedelim.
1- FaceDate
Facebook da arkadaşlık uygulamalarına el atıyor. Bu kapsamda "sadece ciddi ilişkiler için" şeklinde tanımlanan FaceDate'i tanıttı. Yeni üründe arkadaşınız olmayan kişilerle tanışmak için farklı bir profil oluşturabileceksiniz. Facebook, verilere göre kişileri eşleştirecek ve mesajlaşma kısmı Messenger yerine özel bir mesaj kutusunda gerçekleştirilecek.
Geçtiğimiz aylarda yaşanan gizlilik ihlallerinden sonra, Facebook'un bilgi gizliliği konusunda dikkatli olması gerektiğini de söyleyebiliriz. Aksi takdirde kullanıcıların bu uygulamaya pek sıcak bakmayacağını söylemek yanlış olmaz. Yine de Tinder'ın hisselerinin yüzde 22 düşmüş olmasının bu uygulamanın önünü açabileceğini de belirtelim.
2- Geçmişi Temizle
Facebook, kullanıcıların Facebook’u, reklamlarını ve analiz araçlarını kullanan sitelerden ve uygulamalardan topladığı verileri silmelerine olanak tanıyan yeni bir gizlilik özelliği olan Clear History'i oluşturuyor. Bu da Facebook'un veri deposundan arama geçmişinize dair verileri temizlemenize olanak sağlıyor. Mark Zuckerberg bunu tarayıcı geçmişinizden çerezleri silmeye benzetiyor. Facebook deneyimini daha az kişiselleştirecek olsa da gizlilik için önemli bir adım olduğunu söyleyebiliriz.
3- Instagram için görüntülü sohbet ve anti zorbalık filtresi
Geçtiğimiz aylarda, Instagram'a sesli ve görüntülü sohbet özelliğinin gelebileceğini sizlerle paylaşmıştık. F8 konferansı sonucunda Instagram için görüntülü sohbet özelliğinin yakın zamanda aktif edileceğini de söyleyebiliriz. Bunun yanında istenmeyen ve "zorbalık" olarak nitelendirilen yorumlar için Instagram'a filtreleme özelliği geliyor. Bu özelliğinde platformda daha güvenli bir ortam yaratacağını söylemek yanlış olmaz.
4- Facebook, uygulama inceleme sürecini yeniden başlatıyor
Facebook'un geliştirici konferansında sahne alan Mark Zuckerberg, şirketin Cambridge Analytica krizi sonrasında duraklamasından sonra uygulama inceleme sürecini yeniden açacağını duyurdu. Facebook, bu şekilde geliştiricilerin platforma sadık kalmalarını ve kullanıcılar için deneyimler oluşturmaya devam etmeyi hedefliyor.
5- Oculus Go
Facebook'un ucuz ve bağımsız VR başlığı Oculus Go, satışa sunuldu. 32 GB dahili depoya sahip versiyon 199 dolar, 64 GB depolama alanına sahip olan ise 249 dolar olarak ücretlendirildi. Kablosuz ve bağımsız çalışabilen sanal gerçeklik gözlüğünün hafif ve kafaya takıldığında oldukça yumuşak hissettiren bir aksesuar olduğunu belirtelim. Bu da kullanıcı deneyimi açısından büyük bir önem taşıyor.
6- Messenger basit hale getiriliyor ve Messenger'a çeviri özelliği ekleniyor
Facebook, İngilizce-İspanyolca başta olmak üzere, Messenger'a çeviri özelliği getiriyor. Bunun yanında Facebook, Messenger'a daha temiz bir tasarım vermek için kamera ve oyunlar sekmelerini de uygulamadan çıkarıyor. Tercüme özelliği, birçok kişiyi aynı çatı altında buluşturacağı için önem taşısa da Messenger'ın bu zamana kadarki özelliklerinin şişirilmiş olması, bu yeni özelliğe şüpheyle yaklaşmamıza neden oluyor.
7- VR Bellekleri ve 3D Fotoğraflar
Facebook, Ana Sayfa'ya 3D çizimler ve modeller getiriyor. Ayrıca, 2B fotoğrafları VR belleklerine dönüştürecek bir trippy point bulut tasarımı yardımıyla keşfedebileceğiniz 3B ortamların da önünü açıyor. Facebook bu özellikle, içerik trendlerinde ön sırada kalmak ve gelecekteki formatlar için ilk platformlardan biri olmak istiyor.
8- WhatsApp hikayeleri kullanıcısı 450 milyona ulaşıyor
WhatsApp'ın Snapchat'ten aldığı hikayeler özelliği, 450 milyon aktif kullanıcı tarafından kullanılmaya başlandı. Bu sayı, Snapchat'in toplam kullanıcı sayısının iki katından daha fazla. WhatsApp'a ayrıca grup halinde görüntülü konuşma özelliği de ekleniyor.
9. Diğer uygulamalar üzerinden Facebook ve Instagram hikayelerini paylaşma
Spotify, SoundCloud ve GoPro başta olmak üzere diğer uygulamalar, fotoğraf ve videoları doğrudan Facebook ve Instagram içerisindeki hikayeler özelliği ile paylaşabilir. Facebook hikayelerini Snapchat'dan daha ilginç hale getirmek istiyor, bu da Myspace'den beri görmediğimiz müzik keşfi için büyük bir fırsat yaratabilir gibi duruyor.
10- Oculus TV
Facebook, yeni Oculus Go VR başlığıyla birlikte Oculus TV özelliğini sunuyor. Uygulama, sanal ortamda sanal ekranı bir tür Chromecast veya Apple TV benzeri bir deneyime dönüştüren, özel olarak uyarlanmış ekran kontrolleriyle sanal ortamınıza bir TV deneyimi sunacak. Facebook Watch, Red Bull TV ve Pluto TV'yi doğrudan lansmana entegre edecek olan uygulamanın gelecekte Netflix, Hulu gibi platformlarla çalışıp çalışmayacağını söylemek içinse henüz çok erken. Netflix, Hulu ve Showtime'ın Oculus mağazasında zaten tek başına uygulamaları olduğu göz önünde bulundurulduğunda, bu durum için VR görüntülemesi büyük olasılıkla bir sorun haline gelebilir.