17 milyonuncu bitcoin çıkartıldı

Kripto paralar ile ilgilenen hemen hemen herkes bitcoinin sınırlı sayıda olduğunu biliyor. Bilmeyenler ve yeni katılanlar için tekrar edelim; bitcoin toplamda 21 milyon adet ile sınırlıdır. Madenciler ya da bitcoin blockchaininde gerçekleşen transferleri onaylamak ve güvenliğini sağlamak için gerekli donanımları çalıştıran insanlar, yaklaşık olarak her 10 dakikada bir yeni bitcoinler ile ödüllendirilirler.

17 milyonuncu bitcoin ise geçtiğimiz Salı gün çıkartıldı. Kalan 4 milyon bitcoin tamamen çıkartılması, madencilik ödüllerinin her 210 bin blokta yarıya düşmesi nedeni ile önümüzdeki 122 yıla yayılacak. Evet bu yüzyılda bitcoinin doğuşuna şahit olmuş insanlar son çıkartılan bitcoini göremeyecekler.

kaynak:bitcoin-wiki

Bu kilometre taşı, bitcoinin ne kadar nadir bulunan bir değer haline geleceğini bir defa daha hatırlattı. İlk bitcoinin 2009 yılında çıkartılmasından sonra bir milyonuncu bitconin çıkartılması sadece 200 gün sürmüştü. 16 milyonuncu bitcoin Kasım 2016 yılında çıkartıldıktan sonra 17 milyonuncuya ulaşmak ise 500 gün sürdü.

Ayrıca kayda değer sayıda bitcoin(ekonomiye hiçbir zaman katılmayacağı düşünülen 980 bin adet bitcoin) ise çıkartılmış olmasına rağmen, bitcoinin kurucusu Satoshi’ye ait olduğu düşünülen cüzdanda hiç hareket etmeden duruyor. Sergio Demian Lerner’in analizlerine göre var olabilecek bütün bitcoinlerin yüzde 4.7’si Satoshi Nakamoto’ya ait.

Matematiksel nedenler ve bazı madencilerin ödülün tamamını talep etmemesi nedeni ile aslında bitcoin 21 milyon sınırına asla ulaşamayacak. 2011 yılı Mayıs ayında “midnightmagic” isimli bir madenci o dönem 50 BTC olan ödülün sadece 49.9999999’ini aldı.

17 milyon bitcoin sayıca az gibi görünse de, bir bitcoinin 100 milyon satoshiye bölünebildiğini düşündüğümüzde, önümüzde ki yıllarda bitcoin konuşmak yerine satoshiler üzerinden konuşmaya başlayacağız gibi görünüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.