2 yıldan fazla bir süredir yapılan başvuruların değerlendirildiği Area 120'den pek fazla ses çıkmıyordu. Google'ın kendi çalışanlarının projelerini ve fikirlerini değerlendirebilmek amacıyla başlattığı bir programın çok daha fazla projeyi hayata geçirmesini beklerdim fakat anlaşılan proje değerlendirme ekibi çok ciddi elemeler yapıyor.
Daha önce duymayanlar için kısaca özetleyecek olursam Area 120, 2016 yılı Nisan ayında duyurulan bir şirket içi inkübasyon merkezi. Google'da uzun yıllardır uygulanan yüzde 20 kuralının biraz daha ilerletilmiş hali diyebiliriz. Eskiden kullanıcılar haftalık çalışma saatlerinin yüzde 20'sini kendi projelerine ayırıyorken Area 120 aracılığıyla artık bu fikirlerini sunabiliyor ve eğer yeterince beğenilirse tüm zamanını bu projeye ayırma şansı yakalayabiliyor. Şirketini kurup yatırım alabilmek de cabası. Google böylece hem çalışanlarını elinden kaçırmıyor hem de "next big thing" yakınlarda bir yerde ise onu kaçırmak istemiyor.
Grasshopper, Area 120'ye sunum yapmış ve onay almış projelerden biriydi ve geçtiğimiz gün projenin tamamlandığı duyuruldu. Grasshopper, en temel haliyle oyunlaştırma tabanlı, mobil bir kod öğretme uygulaması. Yazılım öğrenmeye gerçekten yeni başlayan, neredeyse hiç bir fikri bulunmayan kişilere en temel haliyle JavaScript yazmayı öğretiyor ve meraklı kişiler dersleri tamamladıkça bir sonraki adıma geçebilecek seviyeye gelmiş oluyorlar.
Bir sonraki adım için iki farklı alternatif sunan Grasshopper, Coursera'dan bazı eğitimlere yönlendiriyor ilgilileri ve bu alanda ciddi bir kariyer yapmak için uzun eğitimlere yönlendiriyor. Diğer bir seçenek olarak da kendi hazırladığı online alana yönlendiriyor ve kişinin eğitimini bir sonraki aşamaya taşımaya çalışıyor.
Google çalışanlarından oluşan küçük bir ekip tarafından geliştirilen projenin hakkımızda bölümünde şöyle bir açıklama bulunuyor:
"Kodlama, temel bir beceri haline geliyor ve biz de herkesin, ne kadar yoğun olursa olsun öğrenebilmesini sağlamak istiyoruz. Bu nedenle Grasshopper'ı telefonlarınıza koyduk. Bir yerlere gidip gelirken veya sırada beklerken kodlama öğrenebilirsiniz."
"Dersler, giderek zorlaşan bir dizi bulmaca ve sınav olarak tasarlandı" diyor Grasshopper'ın kurucusu Laura Holmes. Önümüzdeki günlerde müfredatın genişleyeceği belirtilse de şu anda profesyonel geliştiricilerin neredeyse %70'i tarafından tercih edilen JavaScript'in dışına çıkmayı düşünmediklerini belirtiyorlar. Holmes, "Grasshopper'ı insanlara kodlamayı tanıştırdığımız bir pencere olarak görüyoruz. Kullanıcılarımızın üçte biri hayatında ilk defa kod görüyor" diyor ve ekliyor: "Bir çok insan kodlamanın kendilerine göre olmadığını düşünüyor ve bir çoğu da bunun uygulanabilir bir kariyer yolu olmadığını çünkü bu işi öğrenmek için yeterli zamanlarının olmadığını düşünüyor. Biz de bunun öyle olmadığını göstermeye çalışıyoruz."
Google'da kıdemli bir ürün yöneticisi olan Holmes, Grasshopper ekibini yönetiyor. Daha önce Project Fi ve Google Manager ürünlerinin ürün yöneticiliğini yapmış deneyimli bir isim.
Grasshopper'ı iOS ve Android cihazlarınıza hemen indirerek siz de kodlamanın temellerini öğrenmeye başlayabilirsiniz. Tahmin edebileceğiniz gibi şu anda sadece İngilizce dil seçeneği bulunuyor. Kodlamaya başlamadan önce İngilizce öğrenmeye başlayarak güzel bir başlangıç yapabilirsiniz.