Dünyanın en çok tercih edilen tarayıcılarından olan Google Chrome'da her gün yüzlerce sekmede, binlerce farklı bilgi arıyoruz. Peki, Chrome'u gerçek anlamda ne kadar kullanabiliyoruz?
Sadece bilgi aramak istiyorsanız, hiç şüphesiz yeni bir sekme açmak yeterli olacaktır. Daha fazlasını isteyenler ve her gün kullandıkları tarayacısını daha kullanışlı hale getirmek için Chrome'un, muhtemelen bilmediğiniz 27 özelliğini sizler için inceledik. Hatırlatmakta fayda var; burada bahsi geçen özelliklerin büyük bir çoğunluğu, Chrome'un masaüstü versiyonlarında geçerli.
O halde hemen başlayalım;
1. Arka planda yeni bir sekmeye bir bağlantı açmak istediğinizde ve yaptığınız işi bölmek istemediğinizde, Ctrl- veya Cmd- tuşunu basılı tutun ve tıklayın. Yepyeni bir pencerede bir bağlantı açmak için, bunun yerine Shift tuşunu kullanın.
2. Muhtemelen sayfayı aşağı kaydırmak için Boşluk çubuğuna basabileceğinizi biliyorsunuzdur, ancak bu kısayolun başka bir tarafı da var: Shift'e ve Space çubuğuna birlikte basarsanız, Chrome tam tersini yapar ve tam sayfayı yukarı kaydırır.
3. Bir sekmeyi yanlışlıkla kapatırsanız Ctrl- veya Cmd-Shift-T tuşlarına basın. Chrome, en son kapatılan sekmeniz, hiçbir şey olmamış gibi yeniden açılır. (Kurtarmak için birden fazla sekme varsa, bunu birçok kez yapabilirsiniz.)
4. Bir grup sekme açtığınızda ve daha sonra tüm oturumda üstte kalmalarını istediğinizde Ctrl-Shift-D'ye basın. Bu, tüm açık sekmelerinizi kolay erişim için bir klasöre kaydetmenize izin verir. Onları geri yüklemek için, yer işaretlerinizdeki klasörde sağa tıklayın ve “Tümünü aç” veya “Tümünü yeni pencerede aç”ı seçin.
5. Bir sayfada herhangi bir kelime veya kelime öbeğini vurgulayarak ve ardından sağ tıklayıp “Google'da Ara” seçeneğini işaretleyerek bilgi alın. Aynı sonucu elde etmek için bir kelimeyi veya kelime öbeğini vurgulayabilir ve Chrome'un adres çubuğuna sürükleyebilir veya arama işlemini mevcut sekmeniz yerine yeni bir sekmede başlatmak için son sekmenizin sağındaki alana doğrudan sürükleyebilirsiniz.
6. Bir bağlantıyı tek bir tıklama ile kaydedin: Sadece tıklayın, farenizin tuşunu basılı tutun ve bağlantıyı Chrome'un yer imleri çubuğuna sürükleyin. İstediğiniz yere bırakın ve bir daha ihtiyacınız olduğunda orada bulacaksınız.
7. Bir dosyayı indirip, belirli bir yere taşımak istiyorsanız, tarayıcının altında görünen indirme çubuğuna tıklayın. Daha sonra indirdiğiniz her şeyi doğrudan masaüstünüze veya herhangi bir klasöre sürükleyip bırakabilirsiniz .
8. Dosyayı yeni bir iletide ek olarak eklemek için Chrome'un indirme çubuğundaki dosyaları doğrudan bir çevrimiçi hizmete (Google Drive, Gmail gibi) sürükleyip bırakabilirsiniz .
9. Chrome'un düzgün çalışmadığını düşünüyorsanız, şu komutu hatırlayın: chrome: // restart. Bunu Chrome'un adres çubuğuna yazın, tarayıcınız yeniden başlatılacak ve tüm sekmelerinizi ve pencerelerinizi anında geri yükleyecektir.
10. 60 saniyelik bir kurulumla, Chrome'a kendi tarayıcınızdaki düşünceleri not düşmenize olanak tanıyan kendi hızlı erişimli scratchpad'inizi sağlayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, bir kod pasajını Chrome'un adres çubuğuna yapıştırmaktır. Gerekli kodu görüntülemek ve kopyalamak için buraya tıklayabilirsiniz. Daha sonra kolay erişim için sayfayı yer imleri çubuğunuza kaydedin. Karalama defteri, metin biçimlendirmeyi (kalın için Ctrl- veya Cmd-B, italik için Ctrl- veya Cmd-I ve alt çizgi için Ctrl- veya Cmd-U) destekler ve hatta yerleşik bir yazım denetimi özelliğine sahiptir. Sadece açın ve yazmaya başlayın - fikirlerinizi kaydetmek istiyorsanız Ctrl- veya Cmd-S'ye basın.
11. Chrome'un özel arama motoru özelliği, kullanılmayan üretkenlik potansiyeline sahiptir. Öncelikle, sık ziyaret ettiğiniz sayfalara basit kısayollar oluşturmak için kullanabilirsiniz. Chrome'un ayarlarını açın, “Arama motorlarını yönet” satırına tıklayın ve ardından “Diğer arama motorları” başlığının yanındaki “Ekle” komutuna tıklayın. Sayfanın adını "Arama motoru" alanına, "Anahtar Kelime" alanında olmasını istediğiniz kısayolu ve sayfanın "URL" alanındaki tam URL'sini yazın.
12. İstediğiniz herhangi bir siteyi aramak ve kısayollar oluşturmak için Chrome'un özel arama motorları özelliğini de kullanabilirsiniz . Buradaki hile, sitenin kendi arama sisteminin tam URL'sini bulmaktır. Bu yüzden, webrazzi.com adresine gidip ekranın sağ üst köşesindeki arama simgesine tıklayın. Sonra “test” gibi bir kelime arayın. Site sizi /search/test adresine götürecektir. Bu bilgiyi yedekte tutup Chrome'un “Arama motorlarını yönet” bölümüne geri dönün ve “Ekle” komutuna tıklayın. Bu sefer arama motoru adı olarak "Webrazzi”, anahtar kelime olarak “webrazzi.com” ve “% s” ile “/search/%s”” yazın. İstediğiniz gerçekleşecektir.
13. E-postanızı doğrudan Chrome'un adres çubuğundan aramak mı istiyorsunuz? Gmail adınız, istediğiniz anahtar kelime ne olursa olsun (“gmail.com” veya kısaltılmış bir komut) yeni bir özel arama motoru oluşturun ve “https://mail.google.com/mail/ca/u/0/#search URL olarak /% s ” yazın.
14. URL olarak “https://drive.google.com/drive/u/0/search?q=%s” adresli özel bir arama motoru oluşturarak Google Drive'ı adres çubuğundan arayın.
15. Google Drive'dan bahsetmişken, gün içinde birden fazla cihaz arasında geçiş yapıyorsanız, Chrome'a, indirdiğiniz her şeyi bulut tabanlı bir klasöre kaydetmesini söyleyerek hayatınızı biraz daha kolaylaştırabilirsiniz. Bu sayede, masaüstünüzden, dizüstü bilgisayarınızdan, akıllı telefonunuzdan veya başka herhangi bir cihazdan önemli dosyalarınıza ulaşabileceksiniz.
Öncelikle, seçtiğiniz bulut depolama hizmetiniz için masaüstü senkronizasyon programını yüklemeniz gerekiyor. Google Drive , Dropbox ve OneDrive dahil çoğu hizmet, tüm yaygın işletim sistemleri için bu tür yardımcı programlar sunuyor. Programı kurduktan sonra, her zaman bulut depolama alanınızdaki bir klasörle senkronize edilen yerel sabit diskinizde bir klasör yer alacak.
Bu aşamalardan sonra, Chrome ayarlarına gidin, “Gelişmiş” i tıklayın ve “İndirilenler” etiketli kısma gidin. “Değiştir” komutunu tıklayın ve bulut senkronize klasörünüzde uygun bir alt klasör bulun veya oluşturun. Bağlanmak istediğiniz tüm masaüstü bilgisayarlarda bu adımları izledikten sonra, indirdiğiniz her şey çalıştığınız her yerde kullanılabilir olacak ve her zaman bulut hizmetinin mobil uygulamaları aracılığıyla erişilebilir olacaktır.
16. Sitelerdeki bildirimleri engellemek ve siteleri sessizleştirmek için bir kez “Siteyi sessizleştir” seçeneğini belirleyerek siteye her gittiğinizde sitenizde herhangi bildirim gelmesini engelleyebilirsiniz.
17. Web'de gezinirken bir iz bırakmak istemiyorsanız Chrome'un ayarlarını açın, “Gelişmiş” i tıklayın ve ardından “Gizlilik ve güvenlik” bölümünde yer alan “Göz atma trafiğimle birlikte bir 'Do not track' isteği gönder" seçeneğinin yanındaki geçişi açın.
18. Daha fazla gizlilik için, birden çok kullanıcı profili oluşturma ve tarayıcınıza misafir erişimine izin verme konusunda Chrome'un kullanım dışı seçeneğinden yararlanın. Bu özellik, başkalarının kişisel verilerinize erişmeden (ve ziyaret ettiğiniz herhangi bir site ile geçmişinizi hızlandırmadan) başka birisinin Chrome'u kullanmasına izin verir. Başlamak için Chrome'un ayarlarında “Diğer kişileri yönet” etiketli satırı arayın.
19. Chrome'un Geçmiş sayfasına, Ctrl veya Cmd-H veya adres çubuğuna chrome: // geçmişini yazarak erişilebilirsiniz - güçlü ancak burada kolayca gözden kaçan bir özellik mevcut. Chrome'da diğer açtığınız sekmelerin her zaman senkronize edilmiş cihazların listesi! Telefonunuzda, tabletinizde veya başka bir bilgisayarda en son görüntülediğinizi bulmak istediğiniz zaman bu seçeneği kullanabilirsiniz.
20. Chrome'un sol üst köşesindeki Geri düğmesi, düşündüğünüzden daha fazlasını yapar. Tıklayın ve farenizin düğmesini basılı tutun ve mevcut sekmenizde görüntülenen yeni sayfaların pop-up geçmişini görebilirsiniz.
21. Chrome'da kopyaladığınız tüm kopyaları bağlantıyı, yazı tipini, renkleri ve taşımayı istemediğiniz başka şeyleri ortadan kaldırarak yapıştırabilirsiniz. Bunun için, bir metni kopyaladıktan sonra, Ctrl- veya Cmd-Shift-V tuşlarına basmanız yeterli.
22. Geçmişteki bir websitesine bakma istiyorsanız, cache:website.com yazın ve "website" kısmını istediğiniz adresle değiştirin. Böylece şu an yayında olmayan siteleri görebileceğiniz gibi, izniniz olmayan sitelere de bakabilirsiniz.
23. Chrome'un dosya gezgini olarak hareket etmesini sağlayın: Herhangi bir görüntüyü, videoyu veya ses dosyasını tarayıcıya sürükleyip bırakın; o anda ve oradan açın ve Windows'da sabit sürücünüzün göz atmak için Chrome'un adres çubuğuna C: \ yazın.
24. Bazı sitelerin tarayıcınız üzerinden bildirim gönderip gönderemeyeceğini soran bu pop-up'lardan kaçınabilirsiniz. Chrome'un ayarlarını açarak, "Gelişmiş"i tıklayarak ve ardından "İçerik ayarları" etiketli satırı tıklayarak site bildirimlerini tamamen kapatın. Ardından, "Bildirimler" satırını bulun ve satıra tıklayın. Sayfanın üst kısmındaki geçişi kapatın.
25. Bir web sitesinde bir metin formuna rastladığınızda, düşünmek için kendinize biraz yer açın: Kutunun sağ alt köşesindeki iki çapraz çizgiyi arayın. Bu alana tıklayın ve aşağı doğru sürükleyin, bu sayede metin kutusunu istediğiniz kadar büyük yapmak için yeniden boyutlandırabilirsiniz.
26. Chrome uzantıları inanılmaz derecede kullanışlı olabilir, ancak tarayıcınızın sağ üst köşesinde çok sayıda karmaşa yaratabilir. Görmek zorunda olmadığınız uzantı simgelerini sağ tıklayıp, beliren seçeneklerden “Chrome menüsünde gizle” yi seçerek gizleyin. Ayrıca, çift taraflı bir ok görene kadar farenizi adres çubuğunun en sağ tarafına getirin ve daha sonra genişletmek ve birden çok uzantı simgelerini bir kerede gizlemek için adres çubuğunu sağa doğru sürükleyin.
Görmediğiniz bir uzantı simgesine ulaşmanız gerekirse, ana Chrome menüsünü (uzantıların sağındaki üç noktalı simge) açmanız yeterli. Orada tüm simgeleri göreceksiniz.
27. Talep üzerine uzantıları açmak için özel klavye kısayolları da oluşturabiliyorsunuz. Bazı uzantılar, belirli komutlar için kısayollar oluşturmanıza bile izin veriyor. Kendi ayarlarınızı yapmak için tarayıcınızın adres çubuğunachrome://extensions/shortcuts yazın.