Fransa devleti, güvenlik için bakanlara WhatsApp ve Telegram'ı bıraktırıyor

Fransa devleti, güvenlik için bakanlara WhatsApp ve Telegram'ı bıraktırıyor

Fransa devleti, yabancı kişilerin, resmi makamları Telegram ve WhatsApp üzerinden gözetleyebileceğini söyleyerek bu yaz kendi uçtan uca şifrelenmiş mesajlaşma uygulamalarını çıkartacaklarını söyledi. Bakanlar, sunucuları Fransa'da bulunmayan ve yabancılar tarafından inşa edilen uçtan uca şifrelenmiş mesajlaşma uygulamaları konusunda oldukça endişeli. Dijital bir bakanlık sözcüsü haber ajansına verdiği demeçte şöyle konuştu:

Birleşik Devletler veya Rusya tarafından şifrelenmeyen bir şifreli mesajlaşma servisine sahip olmanın bir yolunu bulmamız gerekiyor, Facebook'ta gördüğümüz gibi gerçekleşebilecek olası ihlalleri düşünmeye başlıyorsunuz, bu yüzden bu konuda yönetimi ele almalıyız.

Telegram'ın kurucusu Pavel Durov, aslında Facebook ve WhatsApp'tan farklı olarak verilerin gizliliğini savunuyor. Bu nedenle sürgünde yaşamak zorunda olan Durov'un uygulaması yakın zamanda ülkesinde yasaklandı. Üstelik bu yasağın sebebi Durov'un Rusya Gizli Servisi'ne şifrelenmiş mesajların anahtarını vermeyi reddetmesi. Bu arada yasal olarak Telegram'ın temyiz hakkına sahip olduğunu da belirtelim.

WhatsApp ise uçtan uca şifreleme konusunda saygın ve açık kaynak kodlu Signal Protokolünü kullanıyor. Yine de uygulama Cambridge Analytica krizi ve Zuckerberg'in senatodaki ifadeleri sonrasında adı veri ticaretiyle sıkça anılan Facebook'un bir parçası. Üstelik Signal'in de da tıpkı Facebook gibi ABD'de faaliyet gösterdiğini hatırlatalım.

Bakanlık sözcüsü, Fransa hükümetinde çalışan 20 bakan ve memurun mesajlaşma uygulamasını test ettiğini söyledi. Uygulamanın yaza kadar tüm devlet çalışanları için  zorunlu hale gelmesi amaçlanıyor. Bakanlık sözcüsü, eninde sonunda bu uygulamanın tüm vatandaşlara açılacağını da sözlerine ekledi.

Bakanlık sözcüsü, basına yaptığı açıklamada devlet çalışanı bir geliştiricinin çevrim içi olarak indirilebilen kullanıma açık bir kod kullanarak uygulamayı tasarladığını söyledi. Dolayısıyla bu noktada açık kaynaklı yazılımlara dayanan bir koddan bahsediyor olabiliriz.

Bu konuya yönelik yerel basında yer alan haberlerde Fransa Dijital Bakanı Mounir Mahjoubi'nin açıklamasına da yer verildi:

Özel tekliflere bağlı olmayacak olan herkese açık güvenli mesajlaşma üzerinde çalışıyoruz.

Bu arada Fransa Devleti'nin şu anda güvenlik ve IT tedarikçisi Thales'in bir takım güvenli mesajlaşma uygulamalarını kullandığını belirtelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.