CoinBase, Earn.com’u 120 milyon dolara satın aldı

CoinBase, Earn.com’u 120 milyon dolara satın aldı

Kripto para borsaları içinde en büyüklerden olan ABD merkezli CoinBase, blockchain teknolojisi üzerine kurulmuş olan elektronik postalarınızı ödeme karşılığı cevapladığınız Earn.com'u yaklaşık 120 milyon dolara satın aldığını duyurdu. Birleşmeden sonra Earn.com’un kurucusu ve CEO’su Balaji Srinivasa ise şirketin CTO’luğuna atandı.

Geçtiğimiz hafta CoinBase, Cipher isimli, web3 tarayıcı ve ethereum cüzdan hizmeti veren uygulamayı da satın almıştı. CoinBase’in Earn.com için tam olarak ne kadar ödediği her iki taraf tarından da açıklanmadı ancak Srinivasa’nın TechCruch’a verdiği bir demeçte, Earn.com’a yatırm yapmış kişilerin karlı çıktığını belirtmişti. CrunchBase’e göre ilk kurulduğunda – ki adı o zaman 21 idi- Earn.com 120 milyon dolar yatırım toplamayı başarmıştı.

CoinBase’in satın alımları genelde yetenekler etrafında şekilleniyor. Geçen hafta Cipher’ı satın almalarının en büyük nedeni, piyasada iyi puanlara sahip geliştirici Peter Kim’i CoinBase tabanına dahil etmekti. Stanford Üniversitesinden elektrik mühendisliği doktorası ve kimya mühendisliği yüksek lisansı olan Kim, Silikon Vadisinde ki en yüksek ücretli geliştiricilerden ve gene vadideki en büyük risk sermayesi şirketlerinden olan ve 2,7 milyar dolarlık bir fon yöneten Andreessen Horowitz’in de yönetim kurulunda. Kim aynı zamanda çok erken bir kripto para ve blockchain sevdalısı ve destekçisi. Hatta erken dönemlerde Uber sürücülerine bitcoin ile bahşiş verdiğini, bitcoinden haberi olmayan sürücülerin telefonuna yolda giderken CoinBase cüzdanı kurarak onlarında bu ekosisteme katılmasını sağladığını anlatıyor.

CoinBase’in şirketteki boş pozisyonları yetenekli insanlarla doldurmak için çabaladığı bir sır değil. Srinivasan gibi önemli bir ismi ekibine katmak çok büyük bir adım. Earn.com’un yatırımcıları, Andreessen Horowitz, Qualcomm Venture ve Khosla Ventures; hisse senedi, nakit ve kripto para içeren bu anlaşmadan karlı çıktılar.

Gizli bitcoin madencilik operasyonu olarak 2013 yılında 21E6 ismi ile hayatına başlayan Earn.com, çok kısa sürede 100 milyon dolar yatırım toplamayı başarmıştı ancak o yıllarda bitcoin fiyatlarının bir anda çakılması ile ciddi sorunlar yaşamaya başladı. Kurucu ortaklardan olan Srinivasan, günlük operasyonlardan kendini geri çekmiş çoğu vaktini yatım şirketi Andreessen Horowitz'e kanalize etmişti. 2015 yılında şirketin CEO’luk görevine geri dönen Srinivasan, şirketin hedeflerini değiştirdi ve kullanıcılarının gelen elektronik postalara cevap vererek belirli görevleri yerine getirmesi karşılığında ödeme aldığı bir platforma dönüştürdü. Şirketin adını da Earn.com olarak değiştirdikten sora, girişim yüz binleri bulan kullanıcı tabanı ile ciddi gelir elde etmeyi başardı.

Bir felaketle sonuçlanabilecek bir girişimi tamamen farklı bir yöne çevirerek gelir elde eden bir şirket haline getirdikleri için kendileri ile gurur duyduğunu belirten Srinivasan, CoinBase’in kullanıcı tabanı ve dağıtım ağına sahip olmanın ciddi pozitif dönüşleri olacağına inanıyor.

Silikon Vadisi'nden çıkma dijital bir moda akımı gibi görünen Earn.com’da, çocuklara kod yazmayı öğreten bir kuruluşa 100 dolar bağış yapma karşılığında Mark Andreessen’e istediğiniz soruyu sorabilirsiniz. Tek bir basit soru ile yüzlerce insana aynı anda ulaşabildiğiniz platform, özellikle ödemelerin cevap ve sonuçlara göre yapılması prensibi ile benzerlerinden bir hayli farklı konumlanıyor.

Son dönemde ise ICO düzenleyen girişimlerin de Earn.com üzerinden kripto para yatırımcılarına soru sorabilmeleri ve onlara kendi ICO kripto paralarını gönderebilmelerini sağlayan bir sistemde entegre edildi.

CoinBase’de bir blog yazısı yayınlanan CEO Brian Armstrong – çoğunlukla yazısında Srinivasan’ın yeteneklerine odaklanmış olsa da- Earn.com için erken dönem blockchain uygulamaları içinde tartışmasız olarak kendine bir uygulama alanı yaratmış ve ölçeklenme sorunun üstesinden gelmiş en iyi girişim olarak bahsediyor.

CoinBase’in yeni CTO’su Srinivasan, Atomic-Swap’tan Plasma’ya sektörde çok heyecanlı gelişmelerin yaşandığını ve görevinin artık bu gelişmeleri kendi kullanıcı tabanlarına birer ürün haline getirmek için çalışmak olduğunu belirtti. Andreessen Horowitz’deki çalışmalarına da devam edecek olan Srinisavan, CoinBase’in yeni açıklanan yatırım kolu CoinBase Venture’da da görev alacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.