Üniversite çıkışlı mürekkepsiz baskı teknolojisi 1 milyon euro yatırım aldı

Üniversite çıkışlı mürekkepsiz baskı teknolojisi 1 milyon euro yatırım aldı

Hollanda'da Delft Teknoloji Üniversitesi'nden çıkan Tocano, Inkless adını verdiği mürekkepsiz bir baskı teknolojisi geliştirdi. Şirket, teknolojik gelişimini bir sonraki adıma taşımak için başlattığı melek yatırım turunu ise 1 milyon euro ile kapattı. Böylece şirketin ilk tüketim ürününü hayata geçirmesine bir adım daha yaklaştığını söyleyebiliriz.

Kurucu ortak Venkatesh Chandrasekar'in master öğrenci projesi olarak başlayan girişim, Chandrasekar'in okul arkadaşı Van der Veen ile bir araya gelerek 2015'te şirket kurmasıyla devam ediyor. Şu anda 8 çalışanı bulunan girişim aynı zamanda ticari kuluçka merkezi Yes!Delft'in de bir parçası.

Aslında şimdiye kadar mürekkepsiz baskı teknolojilerinin örneklerini gördük. Bunlardan bir 2009 yılında hayatımıza giren Zink. Mürekkep kartuşlarına ihtiyaç duymadan baskı yapan bu renkli printer, baskı için katmanlarına renkli mürekkep yerleştirilmiş olan özel Zink fotoğraf kağıdına ihtiyaç duyuyordu. Dolayısıyla teknik olarak mürekkepsiz çalışan bu Printer, baskı için yine mürekkebe ihtiyaç duyuyordu.

Gelelim Inkless markasıyla piyasaya sürülen Tocano’nun teknolojisine... Yukarıdaki örnekle karşılaştırıldığında markanın bu ismi daha çok hakkettiğini söylemek mümkün. Zira şirket, baskı kağıdında dahi işe mürekkebi dahil etmiyor. Termal kaplama kağıt da dahil olmak üzere herhangi bir özel kağıt teknolojisi kullanmayan Tocano,  kızılötesi lazer üzerine yoğunlaşmış durumda.

Kağıdın yüzeyini kızılötesi lazer ile yakan Tocano, baskıda karbonizasyon tekniği kullanıyor. Üstelik şirket, siyah beyaz yaptıkları bu baskılardaki siyahların mürekkep kullanılarak yapılan baskılardan daha koyu ve sabit olduğunu iddia ediyor.

Melek yatırım ise şirketin ürünü, diğer baskı cihazlarıyla rekabet edebilecek hale getirmesi için gereken teknolojik gelişmeyi sağlamasında kullanılacak. Sonrasında ise ilk ürünü üretmek için yatırım arayışına girilecek. Bu anlamda şirketin bu yılın sonunda bir yatırım turu daha planladığını belirtelim.

Üstelik Tocano ilk ürünlerinin paketleme ve etiketleme alanındaki endüstriyel kullanıcılar için geliştirileceğini söylüyor. Tanıtım videoların belirttikleri gibi lazer karbonizasyon tekniği ile eğer yatırım maliyetlerini düşürecek bir ürün ortaya çıkarmayı başarırlarsa yolları oldukça açık.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.