Webrazzi Dijital 2018'de Hepsiburada CMO'su Yüce Zerey, Next in Marketing:Ragnarok sunumu öncesinde Arda Kutsal'a Black Friday'de geçtiğimiz yıla oranla 4-5 katı performans sergilediklerini belirtti. Sunumunda Ragnakok ismini kullanmasıyla dikkat çeken Zerey, viking mitolojisinde "ragna"nın tanrıların düzenleyici gücü anlamına geldiğini "rok"un ise alacakaranlığı temsil ettiğini ifade etti. Ama kültürde bunun kıyamet günü olarak geçtiğini belirten Zerey, bu tanım ile pazarlama dünyasını yorumladı.
Sunumuna Thor fragmanıyla başlayan Zerey, günümüzde araçların çoğalması ve seçeneklerin artmasıyla pazarlama dünyasında büyük bir savaşın başladığını ifade etti. Bunu büyük savaşşçıların varlığıyla "tanrıların savaşı" olarak yorumlayan Zerey bir sonraki örneğinde savaşın nasıl olmaması gerektiğine dair Leyla ile Mecnun'dan Erdal Bakkal karakterinin rol aldığı bir video paylaştı.
Olumsuz örnek olarak gösterilen Erdal Bakkal'ın "Niye bana denk gelmedi, arada kaynadım" sözleri ise adeta bir hedefleme krizini işaret eder nitelikteydi.
Şu anda süregelen bilgi bombardımanıyla birlikte pazarlama dünyasında kaotik bir ortam olduğunu belirten Zerey, ortamda bulunan aynılık, benzer strateji ve benzer taktik kullanımına da dikkat çekti. Pazarlama dünyasında tatmini zor müşteri ezberlenmiş taktikler ve seçenek bolluğundan da bahseden Zerey, gerçek anlamda pazarlamaya dair bir şeyler yapmanın önemini vurguladı.
Savaş metaforu üzerinden devam eden Zerey, savaşçı konumunun, işin derinliğine, matematiğine ve dinamiğine hakimiyet sahibi olması gerektiğini vurguladı. Bu adımlardan sonra hikayeye hakimiyetin de önemli olduğunu söyleyen Zerey, müşterinin satın alma sürecindeki duygusal motivasyonun anlaşılmasının da ne kadar mühim olduğunun altını bir kez daha çizdi. Ezber bozma ve aynilikten kurtulmanın yanı sıra bir "savaşçının" ölçmeyi bilmesi gerektiğini de söyledi.
Hedef kitleye hakimiyet noktasında pazarlamacıların tüketim serüveni hakkında iç görü sahibi olması gerektiğini söyleyen Zerey, bu noktada alternatif disiplinlerden faydalanmanın katkısını da aktardı. Pazarlamacıların ya da diğer bir deyişle savaşçıların fark yaratan işler için edebiyat, antropoloji, sosyoloji,tarih, psikoloji gibi alanlarında okumalar yapması gerektiğini belirten Zerey, savaşı kazanmanın ancak kültür ve anlam ile mümkün olduğunu söyledi.
Paylaştığımız kültürle dönemsel olarak "nargile kafe" ya da "yemekteyiz" gibi trend ve anti trend olan konulara dikkat çeken Zerey, tüketicinin bazen bu konulara dahil olduğunu bazen de dahil olmadığını söyledi. Bu noktada ortaya çıkan anlam bütünlüğünün de kişilerin bilinç altını etkilediğini belirtti.
Tüm bu süreç sonrasında markaların ortaya çıkan anlam koduyla ilişkisini vurgulayan Zerey, sürecin sonunda kullanıcıların tüketmeye başladığını ve kullanılan ürünler üzerinden de bir tüketici kimliği oluşturduğunu belirtti. Özellik bu serüvenin önemine dikkat çeken Zerey, "Serüvene ne kadar hakim olursak tüketiciye de o kadar hakim oluruz"dedi.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap