Bugün gerçekleştirdiğimiz Webrazzi Dijital 2018'in konuşmacıları arasında yer alan Türkiye İş Bankası Bireysel Bankacılık Pazarlama Müdürü Burak Sezercan, yeni ekonomide değer yaratmanın kaynağının dijitalleşme olduğunu belirtti. Dijitalleşmenin aracısızlaşma olduğunu dile getiren Sezercan, dijitalleşmenin internet, internet kullanımını sağlayan bilgisayar ve akıllı telefonlar gibi araçlar, büyük veri ve bu veriyi işleyen / anlamlandıran teknolojilerden oluştuğunu paylaştı.
Ülkemizde 81,3 milyon kişinin yaşadığını paylaşan Sezercan, 54,3 milyon kişinin internet kullanıcısı olduğunu belirtti. 51 milyon kişinin aktif sosyal medya kullanıcısı olduğunu da ekleyen Sezercan, ülkemizde 51 milyon tekil mobil kullanıcı olduğundan da bahsetti.
Rakamlara bakıldığından nüfusun dijitalleştiğini de belirten Sezercan, Türkiye İş Bankası'nın verilirini de paylaştı.Türkiye İş Bankası'nın telefon bankacılığı 4,9, bankamatikleri 9,8, internet şubesi 2,7, Maximum Mobil 1,4 ve son olara İşCep ise 5,5 milyon müşteri tarafından kullanılıyor.
Girişimcilik, open banking, yapay zeka, büyük veri, API, VR ve AR, platform ekonomisi, P2P, IoT, robotik ve Blockchain gibi kavramların yeni teknolojiler olduğunu paylaşan Sezercan, Türkiye İş Bankası'nın bu teknolojilerin büyük bir kısmı ile ilgili projeleri olduğunu belirtti.
36,2 milyon kişi mobil bankacılık kullanıyor
Ülkemizin mobil bankacılığı hakkında da veriler paylaşan Sezercan, toplamda 36,2 milyon kişinin mobil bankacılığını kullandığını belirtti. Dijitalleşme ile birlikte şubelere gelen kullanıcıların sayısının azalmadığını diğer kanalları tercih eden kullanıcıların artığını da sözlerine ekledi.
İş Bankası olarak hem doğrudan hem de dolaylı bir şekilde değer yarattıklarını paylaşan Sezercan, doğrudan yaratılan değerlere örnek olarak mobil uygulamaları gösterdi. Zamandan ve mekandan bağımsız bir hizmet sağlayan Maximum Mobil, 2 milyon indirilmeye ulaştı.
Bugüne kadar Maximum Mobil ile 150 bin mobil ödeme işlemi, 300 bin fatura ödeme ve toplamda 681 kampanya gerçekleşti. Yaratılan dolaylı değerlere ise chatbotu örnek gösteren Sezercan, bugüne kadar yapay zeka destekli chatbot İş Bankası'na Sor ile 107 bin kullanıcının 300 bin talebine cevap verdiklerini de paylaştı.
Son olarak girişimcilik ekosisteminin hem fırsatlar hem tehditler barındırdığını belirten Sezercan, banka olarak girişimcilik ekosistemini fırsata dönüştürmek istediklerini ve girişimleri iş ortakları olarak değerlendirdiklerini belirtti.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap