Yeni düzenlemeyle internet satışlarına getirilen kısıtlamalar kalkıyor

Yeni düzenlemeyle internet satışlarına getirilen kısıtlamalar kalkıyor

Rekabet Kurumu, tüketicilerin daha fazla ürüne ulaşmasını sağlayan internet satışlarının önünü açacak düzenleme yeniden düzenleniyor. İnternet satışlarının pasif satış yöntemi özelliği taşıdığının belirtilmesiyle belirli sınırlar içinde kalan "Dikey Anlaşmalara İlişkin Kılavuz", rekabet hukuku kurallarının internet satışları açısından yeniden güncelleniyor.

Bu güncellemeye göre sağlayıcılar, dağıtıcıların internet üzerinden gerçekleştirdiği ürün satışlarını engellemeyecek, fiyat sorgulamak için bayinin web sitesine giren müşterinin, sağlayıcının ana sayfasına yönlendirilmesinin de önüne geçilecek.

Her bayi, internet üzerinden satış yapabilme hakkına sahip olacak

Getirilen yeni düzenlemeyle her bayi internet üzerinden satış yapabilecek. Ürün tedarikçileri, sağlayıcılar, üreticiler ve toptancılar, bayilere ya da dağıtıcılara internet üzerinden sattıkları ürünler için normalden daha yüksek bir fiyat uygulayamayacak, internet kanalıyla yapılan satışların oranına dair kısıtlama getiremeyecek. Tüketicilerin bir bayiye ait internet sitesini ziyaret etmesi, bayiyle iletişime geçmesi veya tüketicilerin bayi tarafından otomatik bilgilendirilmesiyle gerçekleşecek satışlar ise "pasif satış" olarak adlandırılacak.

Sağlayıcı, ürünlerinin satışa sunulduğu web sitesine ilişkin kalite koşulları getirebilecek. Ayrıca internetten alışveriş yapmayı tercih eden tüketicilere belli hizmetlerin sunulmasını isteyebilecek. Bunlara ek olarak fiziki satış noktasına sahip olma yükümlülüğü getirebilecek ve alıcının belirli standart ve koşullarını karşılayan satış platformları üzerinden satış yapmasını da talep edebilecek.

Bu yeni düzenlemeyle, internet üzerinden alışveriş yapan kullanıcılar daha fazla alternatife sahip olacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.