Stuart J. Russell: Yapay zeka daha iyi insanlar olmamızı sağlayacak

Stuart J. Russell: Yapay zeka daha iyi insanlar olmamızı sağlayacak

Bugün gerçekleşen Turkcell Teknoloji Zirvesi 2018'de sahne alan Profesör Stuart J. Russell, yapay zeka konusunda önemli açıklamalarda bulundu. TED Talks konuşmacıları arasında en çok izlenen 6’ncı kişi ve yapay zeka konusunda dünyaca ünlü bir isim olan Profesör Stuart J. Russell, yapay zekanın insanlık ve kurumlar tarafından kavranması, kullanım alanları ve geleceği konularında öncü çalışmalara da imza attı.

Robotik ve Biyoenformatik konularında önemli isimlerden biri olarak kabul edilen Russell, makine öğrenimi, olasılıklı örneklem, planlama, gerçek zamanlı karar alma, çoklu hedef izleme, bilgisayar görüsü alanlarında da çalışmalar yapıyor. Konuşmasında yapay zekanın insanları nasıl daha iyi insan yapacağına dair öngörülerini paylaşan Russell, hedefleri optimize etmenin öneminden bahsetti.

Hata oranı yüzde 2 seviyelerine kadar düştü

Yapay zekanın alt dallara sahip olduğunu belirten Profesör Stuart J. Russell, ticari potansiyeli nedeniyle yapay zekanın son 5 yıl içinde bir patlama yaşadığını die getirdi. Yapay zeka endüstrisine hakkında açıklamalar da yapan Russell, her yıl 1000 şirketin yapay zekanın ticari potansiyelini kullanmak için kurulduğunu da paylaştı.

Yapay zeka endüstrisine önemli yatırımlar yapıldığının altını çizen Russell, son 5 yıl içinde yapılan yatırımların bugüne kadar yapılan yatırımların tamamından daha fazla olduğunu da belirtti. 2010 yılında en iyi yapay zeka programlarının hata payının yüzde 30 seviyelerinde olduğunu sözlerine ekleyen Russell, 2017 yılında bu oranın yüzde 2'ye kadar düşürüldüğünü de belirtti.

Alpha Go'nun Go oyunundaki başarısından bahseden Russell, aslında Go oynamak için tasarlanmayan AlphaZero adlı yapay zekanın Go oynamayı öğrenerek Alpha Go'yu yendiğini de paylaştı. Go'nun ardından satranç ve Shogi oyunlarını da öğrenen AlphaZero, 3 oyunda da dünya şampiyonlarını yenmeyi başardı.

"Daha iyi insanlar olmamızı sağlayacak"

Yapay zeka alanındaki ilerlemenin beklenenden daha hızlı olduğunu sözlerine ekleyen Russell, önümüzdeki 5 yıl içinde robotların kabiliyetlerini daha iyi göreceğimizi ve gerçek dünyaya katılacaklarını da belirtti.

Akıllı evlerin ve akıllı asistanların gerçek anlamda akıllı olmasını beklediklerinin de altını çizen Russell, yapay zeka teknolojisinin insan ırkına önemli bir değer katacağını düşündüğünü de paylaştı. Son olarak yapay zekanın insan zekası seviyesine geleceğini ve daha sağlıklı / daha iyi kararlar vereceğini de belirten Profesör Stuart J. Russell, bu sürecin kaçınılmaz olduğunu ve yapay zekanın daha iyi insanlar olmamızı sağlayacağının altını çizdi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.