Tim Cook, Zuckerberg'in yerinde olsa bu durumda olmayacağını söyledi

Tim Cook, Zuckerberg'in yerinde olsa bu durumda olmayacağını söyledi

Facebook son zamanlarda Cambridge Analytica krizi ve Federal Ticaret Komisyonu soruşturmasıyla mücadele ederken, Apple'ın CEO'su Tim Cook, Facebook'a dair açıklamalarıyla dikkat çekti. Katıldığı bir televizyon programında kendisine "Eğer Mark Zuckerberg'in yerinde olsaydınız ne yapardınız?" diye sorulan Cook, bu soruyu: "Bu durumda olmazdım" diyerek cevapladı.

Bu cümleleri okurken Tim Cook'un dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden birini yönettiğini ama sosyal ağ işine hiç girişmediğini hatırlamakta fayda var. İşe Apple tarafından baktığımızda ise Steve Jobs döneminde Ping isimli iTunes'a bağlı başarısız bir sosyal ağ girişiminin bulunduğunu görebiliriz.

Her şeye rağmen, Apple'ın kullanıcı gizliliği için çok farklı bir seviyede savunduğunu söylemek mümkün. Buna verebileceğimiz örneklerden biri de San Bernardino'daki terör saldırısıyla ilişkili kilitli bir iPhone'un bilgilerini FBI ile paylaşmaması. Tim Cook paylaştığı bir blog gönderisinde konuyu şu cümlelerle açıklamıştı:

FBI, iPhone işletim sisteminin yeni bir sürümünü yapmamızı, birkaç önemli güvenlik özelliğini atlatmamızı ve soruşturma sırasında kurtarılan bir iPhone'a kurmamızı istiyor. Bugün mevcut olmayan bu yazılım, yanlış ellerde herhangi birinin iPhone'daki fiziksel kilidini açma potansiyeline sahip olacaktır.

Trump kampanyasında kullanılmak üzere 270 bin kişi üzerinden toplamda 50 milyon kişilik devasa bir kullanıcı bilgisi toplandığından beri Facebook'un sosyal ağ ilkeleri değişti. Yine de konu kullanıcı gizliliği olduğunda Facebook'un uzun süredir Apple'dan çok daha esnek davrandığını söylemek mümkün. Ne de olsa 2013'ten beri her yıl şeffaflık raporu yayınlayan Facebook, hükümetlerin veri taleplerini geri çevirmediğini açıkça belirtiyor.

Bu arada piyasaya sürdüğü Android uygulamaları üzerinden rahatça veri toplayan Facebook'un bu konuda iOS'ta daha kısıtlı bir hareket alanına sahip olduğunu belirtelim. Tim Cook, Kara Swisher ve Chris Hayes ile yaptığı ve henüz tamamı yayınlanmayan röportajda kullandığı "Bizim için gizlilik bir insan hakkı." cümleleri sosyal medyada yankı buldu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.