Netflix filmlerinin Cannes Film Festivali'ne katılması yasaklandı

Netflix filmlerinin Cannes Film Festivali'ne katılması yasaklandı

Cannes Film Festivali ve Netflix arasındaki gerginlik, Netflix orijinal içeriklerinin Cannes Film Festivali'ne katılamayacak olması yasağı ile son buldu.

Cannes Film Festivali başkanı Theirry Fremaux, geçtiğimiz hafta The Hollywood Reporter'a verdiği demeçte Netflix'in kendi orijinal filmlerinin sinemalarda gösterilmesini istemediği için böyle bir yasağa gerek duyduklarını belirtti. Geçtiğimiz yıl Netflix, Cannes Film Festivali’ne Bong Joon-ho’nun Okja’sı ve bugüne kadar birçok festivalden ödülle dönmüş olan Noah Baumbach’ın The Meyerowitz Stories’i olmak üzere iki yapımla katılmış ve yönetmenler, birçok film yapımcısı tarafından sert eleştirilerin hedefi olmuşlardı. Fremaux, o filmlerin daha sonra sinemada gösterileceklerini düşündükleri için yarışmaya katılmalarına izin verildiğini de açıkladı.

Bong Joon-ho tarafından yönetilen Okja'dan bir sahne

Fransa'daki medya düzenlemelerine göre, sinemalarda gösterime girmeyen bu yapımların Cannes Film Festivali'nde yer almamaları gerekiyor. Netflix de filmlerini ilk olarak sinemada izleyicilere sunup daha sonra kendi platformunda yayınlamayı düşünmüyor. İki taraf da bu şekilde çakışınca böyle bir yasağın gelmiş olması kaçınılmazdı diyebiliriz.

Yapılan açıklamaya göre online yayın platformunun söz konusu politikası değişmediği sürece, Netflix filmlerinin bu yıldan itibaren Cannes Film Festivali’nde ödül alamayacağı açıklandı. Festivalin en prestijli ödülü olan Altın Palmiye için yarışamayacağı belirtilen Netflix'in orijinal filmlerini festivale dahil etmesinde ise bir sorun olmadığının altı çizildi.

Bu kararın sonucunda, her ne kadar festivalin "geleneksel düşünce yapısı" eleştirilse de kararı destekleyenlerin sayısının da azımsanmayacak kadar fazla olduğunu belirtelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.