Önceliği gizlilik olan kripto para birimi Zcash ilk çatallanmasına hazırlanıyor

Önceliği gizlilik olan kripto para birimi Zcash ilk çatallanmasına hazırlanıyor

Kripto para ekosisteminde çatallanmalar genellikle havadan gelen bedava kripto para olarak göz önünde canlansa da Zcash için durum bu değil. Overwinter ismi verilen ve Zcash için bir ilk olacak olan çatallanma, geliştiricilerin ileri dönemlerde yapmak istedikleri daha dramatik değişiklikler için bir altyapı niteliğinde.

Zcash’in yaratıcısı Zerocoin Electric Coin Company’nin kurucu ortağı ve CEO’su Zooko Wilcox CoinDesk’e verdiği bir demeçte, her ne kadar yeni birkaç özellik eklenmiş olsa da bu çatallanmayı aslında ilerleyen süreçte, network yükseltmeleri için bir pratik olarak gördüklerini belirtti.

Geliştirici ekibin bütün odağında şimdilik haziran ayında çıkması planlanan Overwinter çatallanması var. Bunun arkasından planlanan Sapling (fidan) çatallanması yüksek seviye gizlilik sağlarken transferlerin hızlanmasını sağlamak gibi daha önemli yenilikler getirecek.

Zcash’in mevcut yazılımının ismi ise Sprout (filiz) -projeye isim seçimindeki incelik-, ve Overwinter (kışı geçirmek)dan sonra daha da güçlenmiş olarak karşımızda olacağını belirten Wilcox, ne zaman birilerine çatallanmadan bahsetse hemen kendine yeni kripto paranın adını sorduklarını ve bu sebeple Overwinter’ı çatallanma yerine network güncellemesi olarak isimlendirmek istediklerini açıkladı.

İlk olarak bu çatallanma ile tekrar koruması (replay protection) eklenecek. Her ne kadar eski blockchainde kalmak isteyen kullanıcının pek olmayacağına inanılsa da eski blockchain üzerinde yapılan transferler yenisinde tekrarlanmayacak bu şekilde çift harcamanın önüne geçilebilecek. Wilcox bunun özellikten ziyade bir önlem olduğunu zira hiçbir kullanıcının yeni sürüme yükseltmekten çekineceğini zannetmediğini belirtti.

Wilcox’u en çok heyecanlandıran ise son kullanma tarihi olan işlemler. Bir saat süresince bekleyen işlem otomatik olarak iptal oluyor. Biraz tuhaf ve gereksiz gibi görünebilir ancak madencilik ücretlerinin düşük tutulduğu işlemler kimi zaman saatlerce hatta günlerce mempoolda kalıyor ve madenciler tarafından ücreti düşük olduğu için seçilmiyor. Bazılarının güvenlik sebebi ile bu fikre pek sıcak bakmadığının farkında olan Wilcox, bu gelişmenin kullanıcıların madencilik ücreti belirlemeden yanlışlıkla gönderdikleri paraların kaybolmaması için bir önlem olduğunu savunuyor.

Bu eklentiyle aslında bitcoinin ana kodundan kopyalanarak yola çıkan Zcash, kendini bitcoinden olabildiğince uzağa konumlandırmak iste gibi. Bitcoin ana kodundan gelen imzaların onaylanması ile ilgili bir hatayı düzelten imza onaylama performans yükseltmesi de Overwinter ile birlikte geliyor.

Beklenen çatallanmaların dışında Zcash, kripto paraların en önemli sorunlarından ölçeklendirme için de planlar hazırlıyor. Bitcoinin Lightning Network’ünü ve ethereumun Plasma’sını yakında incelediklerini belirten Wilcox, hala tam olarak budur denilen bir çözümün ortada olmadığını belki de kendilerinin bunu ortaya koyabileceklerine inandığını belirtti. Hatta fikirler arasında blockhain verisini sıkıştırmak ta var. Ölçeklendirme konusunda yapılan geliştirmelerin her kripto para için işe yarayıp yaramadığını ancak birkaç sene sonra görebileceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.