Reklamcılar Derneği bugün gerçekleştirdiği bir basın toplantısında Deloitte işbirliğiyle hazırladığı 2017 Medya ve Reklam Yatırımları Raporu’nun detaylarını paylaştı. Raporda toplam medya yatırımlarının bir önceki yıla göre yüzde 6,3 artış gösterdiği görülürken, 8,02 milyar TL olarak gerçekleşen medya yatırımlarında en büyük payı televizyonun alması dikkat çekti.
Düzenlenen basın toplantısının açılışını Reklamcılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nil Bağcıoğlu gerçekleştirirken, Reklamcılar Derneği Asbaşkanı Demet İkiler Dünya çapındaki medya yatırım verilerini paylaştı. Deloitte Danışmanlık Ortağı Tolga Yaveroğlu ise Türkiye'de medya ve reklam yatırımlarını detaylı olarak açıkladı. Toplantıya Yatırımlar Danışma Kurulu Üyesi İnanç Dedebaş ve Reklamcılar Derneği Genel Müdürü Ayşegül Molu da katıldı.
Bağcıoğlu, rapor sonuçlarıyla ilgili olarak şöyle konuştu: "Medya yatırımları öngörülerimize paralel olarak bir önceki yıla göre yüzde 6,3’lük bir artış gösterdi. 2018 yılı için ise yüzde 7 ila yüzde 10 arasında bir büyüme kaydedileceğini öngörüyoruz"
2017'de Türkiye'deki toplam medya ve reklam yatırımları: 10,793 milyar TL
Raporda, Reklamcılar Derneği üyesi medya planlama ve satın alma kuruluşlarının sağladığı verilerle oluşturulan medya yatırımlarının 2017 yılında 8,02 milyar TL (2,203 milyar dolar) olarak gerçekleştiği belirtildi. Bunun yanı sıra toplam yatırımların yüzde 25’ini oluşturan reklam yatırımlarının ise 2,673 milyar TL (734 milyon dolar) olduğu görüldü. Reklam yatırımlarının; yaratıcı işler, yapım, baskı, BTL, sponsorluk ve reklam veren hizmet bedellerini içerdiğini de ekleyelim. Ortaya çıkan bu tabloda toplam medya ve reklam yatırımları 10,693 milyar TL (2,938 milyar dolar) olarak kaydedildi.
Öne çıkan sektörler
Raporda yer alan verilere göre 2017'de gerçekleşen medya yatırımlarında dört sektör öne çıkıyor. Özellikle inşaat ve dekorasyon hizmetleriyle kozmetik ve kişisel bakım sektörlerinin büyümede itici güç olarak konumlandığını söylemek mümkün. Perakendecilik ve finans sektörlerinin ise medyada en çok yatırım yapan diğer sektörler olarak ön plana çıktığını belirtelim. Ayrıca toplantıda perakendedeki büyümenin e-ticaretin şirketlerinin gelişimiyle ilişkilendirildiğini belirtmekte fayda var.
Türkiye'de dijital mecralar yükselişte, pastadaki en büyük pay ise TV’nin
Rapora göre yüzde 47,8 ile medya yatırımlarında en büyük payı bir kez daha televizyon kuruluşları aldı. Yine de dijital mecralardaki yükseliş dikkat çekti. Dijital mecraların pastadaki payı yüzde 25,9’a yükselirken, üçüncü sırada yüzde 12 ile yazılı basının yer aldığını belirtelim. Televizyonlara yapılan medya yatırımı 3,834 milyar TL olarak gerçekleşirken, dijital mecralara 2,078 milyar TL’lik yatırım yapıldı.
Dijital mecralara yapılan medya yatırımları bir önceki yıla göre yüzde 19,7 yükseldi. TV kuruluşları için ise söz konusu oranın yüzde 4,2 olduğu görüldü. Yazılı basın mecralarına yapılan medya yatırımları yüzde 9,9 gerileyerek 963 bin TL oldu. Bu noktada toplantıda reklam verenlerin bütçesinin azalmasıyla birlikte yaptıkları reklam yatırımlarını ölçümlenebilir mecralara aktarmaya başladıkları da konuşuldu.
Raporda yazılı basın dışındaki geleneksel mecralarda ise büyümenin devam ettiği görülüyor. Açık hava medya yatırımları bir önceki yıla göre yüzde 9,4 artış göstererek 805 bin TL’ye ulaştı. Radyolara yapılan medya yatırımları yüzde 5,5’lik bir artışla 255 bin TL oldu. Sinemalara yapılan medya yatırımları yüzde 5,3 yükseliş gösterdi ve 85 bin TL olarak gerçekleşti. Açıkhava medya yatırımları pastasındaki payı yüzde 10 iken, radyo yüzde 3,3, sinema ise yüzde 1,1’lik bölümü oluşturdu.
Küresel medya yatırımlarında dijitalin büyümesi hızlanıyor
2017 yılı itibariyle dijital medya yatırımlarının ilk defa diğer tüm mecraların önüne geçmesi bekleniyor. Böylece en büyük paya sahip mecranın dijital olması ön görülüyor. Zira 2017 yılında dünya genelinde yüzde 4 büyüdüğü tahmin edilen toplam medya yatırımlarının yüzde 37’si dijital mecralara yapılmış durumda. Dijital mecraların, büyüme payını ağırlıklı olarak yazılı basın ve TV’den aldığını da ekleyelim.
Raporda küresel toplam medya yatırımlarının 2017 yılında 555,9 milyar $ olarak gerçekleştiği belirtildi. Bu rakamın 2018’de 578,4 milyar dolara, 2019’da ise 602,9 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Türkiye, medya yatırımlarında en büyük 26. pazar
Raporda; yıllık medya yatırım büyüklüğü 1 milyar doların üzerinde olan 42 ülkedeki toplam yatırım hacminin 529 milyar dolar olduğu belirtiliyor. Bu rakamın ise dünya genelindeki toplam yatırımların yaklaşık yüzde 95’ini temsil ettiği ifade ediliyor. Rapora göre; 2017 yılı itibariyle bu ülkelerdeki medya yatırımları bir önceki yıla oranla ortalama yüzde 3,9 seviyesinde büyüme gösterdi. Gayrisafi yurtiçi hâsıla rakamları içinde oranı ise binde 0,74 seviyesinde gerçekleşti.
Rapor sonuçları Türkiye'nin, medya yatırımları büyüklüğü açısından dünyanın 26. büyük pazarını oluşturduğunu gösteriyor. Türkiye'nin toplam hacim içinde payı yüzde 0,4 seviyesinde. Her ne kadar Türkiye’de medya yatırımları dünya ortalamasına göre daha hızlı bir büyüme kaydetmiş olsa da GSYH içindeki oranının yalnızca binde 0,26 seviyesinde olduğu belirtiliyor. Rapora göre; söz konusu oran, ilk 42 pazar içindeki en düşük seviyeyi temsil ediyor. Bu durum Türkiye’nin medya yatırımlarının yüksek bir büyüme potansiyeline sahip olduğuna da işaret ediyor.
Reklamcılar Derneğinin on yıllardır paylaştığı raporun bu yıl ilk kez bağımsız danışmanlık şirketi Deloitte işbirliğiyle hazırladığını da belirtelim. Reklamcılar Derneği, toplantıda Medya ve Reklam Yatırımları raporunu bu yıl itibariyle yeni bir metodoloji ile hazırladığını da duyurdu. 2017 Medya ve Reklam Yatırımları Raporu, Reklamcılar Derneği üyesi medya planlama ve satın alma ajanslarının verileri ile birlikte RTÜK başta olmak üzere diğer sektör-medya örgütlerinden sağlama amaçlı veri toplanarak oluşturuldu.