Facebook, yayınladığı Express Wi-Fi uygulamasıyla veri paketi satıyor

Facebook, yayınladığı Express Wi-Fi uygulamasıyla veri paketi satıyor

Facebook, Internet.org kapsamında geliştirdiği Express Wi-Fi Android uygulamasını Google Play Store'a yerleştirdi. Veri paketi satın alınmasını sağlayan Express Wi-Fi  kullanıcıların yakınında bulunan ve Facebook tarafından dağıtılan Wi-Fi ağını buluyor.

Express Wi-Fi programı şu anda gelişmekte olan 5 ülkede aktif. Uygulama, yerel hücresel veri sahiplerinin, yavaş hücresel veri bağlantıları için yüksek fiyatlar ödemesinin önüne geçiyor. Bunun yerine kullanıcılara yerel telekomünikasyon üzerinden daha yüksek bant genişliğine erişmek için ödeme yapabileceği Wi-Fi bağlantı noktalarını gösteriyor. Yani bir anlamda Facebook, kullanıcılara mobil veri paketleri alanında yerel telekom şirketleri dışında bir alternatif sunuyor.

Facebook'un bu programı geçtiğimiz yıl Hindistan'da tanıtım amaçlı olarak test edilmeye başlanmıştı. Ondan önce ise Kenya, Tanzanya, Nijerya ve Endonezya'da yine tanıtım amaçlı olarak test edilmişti. Önceki programlarda kullanıcılar Express Wi-Fi'a mobil web site üzerinden ulaşabiliyor ya da telefonun ayarlarını yeniden yapılandırmayı gerektiren bir telekomdan doğrudan indirebiliyordu. Ancak bu çalışma modelinde kullanıcılar için Wi-Fi bağlantı noktalarının konumlarını görmek söz konusu değildi.

Kullanıcılar için Express Wi-Fi'a erişmek artık sıradan bir uygulama indirme işleminden farksız. Facebook, bantgenişliği konusunda Endonezya'da D-Net telekom şirketiyle işbirliği yaparken, bu hizmeti Kenya'da Surf üzerinden veriyor. Kullanıcıların Wi-Fi kullanımı başladığında uygulama, kurulumda yardımcı olunması adına Facebook'a haber veriyor. Aynı şekilde kullanıcılar bağlantıyla ya da satıcıyla ilgili problemleri Facebook'a şikayet edebiliyor.

Facebook'un Internet Org ile başladığı bu yolculuk şimdilik Express Wi-Fi uygulamasıyla devam edecek gibi görünüyor. Şirket, bu uygulama sayesinde bağlantı ücretleri nedeniyle internet erişimi olmayan bir kitleyi kendisine çekmeyi amaçlıyor. Özellikle Facebook'un günlük kullanıcı büyümesinin gittikçe yavaşladığını düşündüğümüzde, bu hamlenin oldukça yerinde olduğunu söyleyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.