Dünya genelinde genç nesil hisse senedi yerine kripto paralara yatırım yapıyor

Dünya genelinde genç nesil hisse senedi yerine kripto paralara yatırım yapıyor

Güney Kore haber ajansı Yonhap’ın bildirdiğine göre ülkede kripto paralara yatım yapanlarda 20’li yaşlarındaki gençler başı çekiyor. Genç neslin hisse senetleri gibi geleneksel yatırım araçlarından ziyade bu yeni endüstriye yatırım yapmayı tercih etmesi pekte şaşırtıcı değil aslında.

Kore Finansal Yatırımcıları Koruma Kurumu’nun yaptığı ve 25-64 yaş arasında 2530 kişinin katıldığı araştırma sonuçlarına göre; kripto paralara yatırım yapanların yüzde 22,7’si 20’li yaşlarında gençlerden oluşuyor. 30’lu yaşlarda yatırım yapanlar yüzde 19,3 iken 40’lı yaşlarında yatırım yapanların oranı yüzde 12. İlginç bir şekilde 60’lı yaşlarda kripto paralara yatırım yapanlar yüzde 10,5 iken, 50'lerinde yatırım yapanların oranı yüzde 8,2 olarak kalıyor. Ancak yatırım miktarlarına bakıldığında averaj ortalamasında 60 yaş grubu ortalama 6119 dolar ile başı çekiyor. 20 yaş grubu ortalama 2724 dolar ile son sırada yer alıyor.

Kripto para alışlarının yüzde 70,2'si yatırım amaçlı, geri kalanı alışveriş ve günlük harcamalarda kullanılmak üzere satın alınıyor.

ABD’de BlockchainCapital yatırım firması tarafında yapılan ve 18-34 yaş arası 2 bin kişinin katıldığı başka bir araştırma da katılanların yüzde 30’u bin dolar değerinde devlet tahvili yerine bin dolar değerinde bitcoine sahip olmayı tercih etti. Ancak bunu tercih edenlerin sadece yüzde 2’si herhangi bir kripto paraya sahip yada geçmişte satın almış ve satmış.

İngiltere merkezli kripto para borsası LondonBlock tarafından yapılan ve 2 bin kişinin katıldığı bir araştırmada ise 45 yaşın altındaki kişilerde yüzde 5’i kripto paralara yatırım yapmış durumda iken yüzde 11’i önümüzdeki sene yatırım yapmayı planlıyor. Ayrıca 2018 yılı sonuna kadar milenyum neslinin üçte birinin kripto paralara yatırım yapmış olacağı tahmin ediliyor.

Doksanlı yıllarda 35 yaşındaki bir yatırımcı yatırımlarını devlet tahvilleri, gayrimenkul gibi alanlarda değerlendirirken günümüzde 35 yaşındaki bir yatırımcı, bitcoin ve ethereum gibi kripto paralar sayesinde varlıklarını çoğaltmanın peşinde. Ayrıca analistler bitcoinin altın yatırımcılarını da kendine çektiğini belirtiyor.

Yeni neslin merkezi otoritelerce sunulmuş yatırım araçlarından uzak durmasının en büyük nedeni herhalde bu neslin para kazanmaya başladığı dönemin, toplumun her kesiminin bankalara olan güvenini yitirdiği 2008 ekonomik krizine denk gelmesiydi. Satoshi'de bu krizden hemen sonra bitcoini yayınlamıştı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.