Fransa merkezli girişim Qarnot yeni ürünleri kripto para madenciliği yapan ısıtma sistemlerini tanıttı. Şirketin yeni üretimine başladığı QC1 modeli kripto para madenciliği için kullanılan bir bilgisayar. Tek farkı sistemin işlemler sırasında ürettiği ısıyı kullanılabilir bir halde dışarıya verebilmesi.
Elektronikle ilgili bütün işlemlerde ısı en büyük problem. İşlem gücü arttıkça artan ısı, her zaman ortamdan uzaklaştırılması gereken bir unsur olarak görülüyor. Qarnot bu ısıyı kullanılabilir bir ürüne çevirmeye 2010 yılında başladı. O dönem yüksek işlem kapasiteli serverları birer ısıtıcıya dönüştürüp yeni inşaatlarında kullanılmak üzere inşaat firmalarına satıyordu. Öte yandan BNP Paribas, Société Générale, Air Liquide ve Blender gibi şirketler bu serverları kendi ihtiyaçları için kiralıyorlarıdı. Qarnot bir nevi anti merkezcil data merkezi kurmuştu.
Verdiği bir ropörtajda, sağladıkları hizmetin, müşterilerin ısınma ihtiyacı gibi katı bir bağlayıcı unsurla kısıtlandığını belirten şirket CEO’su Miroslav Sviezeny; ancak yaz aylarında Qarton ürünlerinin iş yüklerini geleneksel sever hizmeti veren şirketlere yönlendirdiğini de belirtti.
Şimdi ise şirketin son hamlesi, son kullanıcıya satmayı planladığı kripto para madenciliği yapan ürünü QC1. Ürün temel olarak iki adet AMD GPU kart içeriyor (Sapphire Nitro - Radeon RX580 8GB VRAM) ve fabrika çıkışı olarak ethereum madenciliği yapmak üzere ayarlanmış. Basitçe bir Ethernet kablosu ile internete bağlayarak ardından mobil uygulamasına girdiğiniz kendi ethereum adresiniz ile kurulumu basitçe gerçekleştirebiliyorsunuz. Madenciliğe başladığında ethereumlarınız bu adrese geliyor ve Qarton hiçbir aracılık ücreti almıyor. Başka bir kripto paranın madenciliğini yapmak isterseniz basitçe ürün içindeki Linux servera bağlanıp değiştirebilirsiniz.
Eviniz yeteri kadar ısınmıyor tam güç çalıştırayım ürünü derseniz iki ekran kartı aynı anda çalışıp toplam madencilik gücünü 60MH/s değerlerine çıkartıyor. Ürün üzerinde madencilik işlem donanımından ayrı geleneksel elektrikli ısıtma donanımı da mevcut.
Satış fiyatı 2600 dolar olan ürün üzerinde pasif soğutmaya ihtiyaç duyan –hard-disk gibi- bir donanım yok bu sebeple çok sesiz çalışıyor. Önümüzdeki yıl bu üründen yüzlercesini satmayı planlayan şirket ödeme olarak bitcoin de kabul ediyor. Harcadığı elektriği hesaba katmadan şu anki ethereum fiyatları ile ayda 120 dolar civarı bir kazancı olacağını belirtiliyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap