Domain davalarına odaklanan yerli girişim: DNDisputes

Domain davalarına odaklanan yerli girişim: DNDisputes

Açılan tüm domain davaları ve kararlarla ilgili ayrıntılı bilgi ve istatistik sunan bir platform olarak hizmet veren DNDisputes, domain merkezli projeler yapan İstanbul merkezli DOFO Teknoloji tarafından hayata geçirildi. 2016 yılının Ağustos ayında Macit Tuna ve Sacit Tuna tarafından kurulan DNDisputes, şu an için 5 kişilik bir ekip tarafından yönetiliyor.

Domain davalarından bahsedecek olursak 1999 yılından bugüne kadar dünya genelinde domainlerle ilgili binlerce dava açıldı ve her yıl binlerce dava açılmaya devam ediyor. Bu davaların tamamına yakını WIPO (Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü) tarafından karara bağlanıyor.

En çok dava açan ülke ABD

WIPO açılan tüm davaları internet sitesi üzerinden yayınlıyor fakat herhangi bir filtreleme ve arama özelliği sunmuyor. Tam da bu noktada devreye giren DNDisputes, tüm domain davaları ve kararlarla ilgili ayrıntılı bilgi ve istatistik sunan bir platform olarak hizmet veriyor. Detaylı istatistikler sunan girişime göre en çok dava açan ülkeler sırasıyla ABD, Fransa ve İngiltere. En çok dava açılan ülkeler ise ABD, Çin ve İngiltere.

Yaklaşık 6 ay içinde geliştirilen DNDisputes, içinde 40 bine yakın dava bulunduruyor. Site tam otomatik bir şekilde çalışıyor ve yeni bir dava açıldığı gibi DNDisputes.com'da yayınlanıyor. Karar tarihi, dava dili, karar, panelist, davacı, davalı, davacı/davalı ülkeleri, temsilci, domain ve anahtar kelime gibi aramalar yapmaya imkan tanıyan DNDisputes, davacının ya da davalının Türkiye'den olduğu 800'ü aşkın davaya sahip.

Estimate Tool özelliği sayesinde dava henüz sonuçlanmadan nasıl sonuçlanabileceği ile ilgili tahminlerde de bulunabilen DNDisputes, bugüne kadar herhangi bir yatırım almadı. Gelecekte bilişim avukatları ve domain profesyonellerine yönelik farklı hizmetler sunmayı hedefleyen DNDisputes, şu an için bir gelir modeline sahip değil.

DOFO Teknoloji'nin kısa zaman içinde DOFO adında başka bir proje ile karşımıza çıkacağını da belirtelim. Yaklaşık 18 aydır üzerinde çalışılan ve tüm dünyadaki domainleri analiz edip son kullanıcıya ücretsiz olarak sunulacak dofo.com, önümüzdeki Nisan ayında kullanıma sunulacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.