ICO'larda göz ardı edilen şartlar ve koşullar

ICO'larda göz ardı edilen şartlar ve koşullar

ICO'larda şartlar ve koşullar kısmı çoğu kez WhitePaper’ın yanında göz ardı edilse de dikkatlice incelenmesi gereken bir konu. ICO web sitelerinde WhitePaper bölümü sayfanın en görünen yerinden kullanıcıya sunulurken, şartlar ve koşulları anlatan kısımlar genellikle sayfanın altlarında kimsenin pek ilgilenmediği kısmında yer alıyor. Yatırımcılar “kabul ediyorum” butonuna tıklarken çoğunlukla ICO'lar ile yatırımcıları birbirine bağlayan bu sözleşmeyi göz ardı ediyorlar.

İnternet üzerinden alışveriş alışkanlıklarımız bizi web sitelerinin çokta çekici olmayan şartlar ve koşullar bölümünden uzak tutuyor. Bu yaklaşım çoğu kez bir sorun teşkil etmez, zira çoğunlukla tüketici haklarına dair yasalar ile korunuruz.

Ancak bu sözleşmeler, kimi zaman yatırımcılar için endişe verici maddeler içerebilir. Mesela Tezos projesinin şartlar sözleşmesinde satın alınan kripto paraların “iade edilemez bağışlar” olarak nitelendirildiği bir bölüm mevcut.

ICO'lar sanal ortamlarda yaratılan çok yeni projelerdir ve genellikle elle tutulur hiçbir ürün olmadan, sözleşme ile verilen bir dizi haklardan ibarettir. Yasal durumları da şimdilik muallakta ve yatırımcıları koruyacak herhangi bir yasa da bulunmuyor. Dolayısı ile bir ICOya yatırım yaparken şartlar ve koşullar bölümü WhitePaper’ı okumak kadar eğlenceli olmasa da aslında en önemli kısım.

Bir ICO web sitesinde şartlar ve koşullar bölümü yok ise, o ICO'dan uzak durmak için en büyük işareti görmüşsünüz demektir. Tek sayfalık bir sözleşme ya da sözleşmede ICO'nun kripto parasının gerçek değeri belirtilmemiş ise aynı şekilde arkanıza bakmadan uzaklaşın. Bu temel işaretleri inceledikten sora dikkat etmemiz gereken diğer özelliklere bakalım.

Karşı taraf

Sözleşmeyi hazırlayan tarafın yasal ismi ilk paragrafta muhakkak görünmelidir. Herhangi bir sözleşmede olduğu gibi, ICO'larda da taraflar net olarak tanımlanmış olmalıdır. Herhangi bir itilaf durumunda haklı bir davanız var ise avukatınızın kime dava açacağı net olarak belirtilmiş olmalıdır.

Kripto para tanımı

Şartlar ve koşullar sözleşmesi, satılan kripto paranın tanımı için WhitePaper’ı referans gösterebilir, bu bir sorun teşkil etmez ancak WhitePaper ek belge olarak sözleşmede yer almalıdır. Böylece yatırımcı ne satın aldığını sözleşmede net olarak görebilir.

Ayrıca şartlar ve koşullar sözleşmesinin içinde kimi zaman hak ve yükümlülükler de tanımlanabilir. ICO'lar genellikle gelecek bir tarihte olacak bir olayın yatırımlarıdır. Yatırımcı tam olarak neyi satın aldığını kâğıt üzerinde okuyabilmelidir.

Kripto para satış koşulları

Çoğunlukla ICOnun web sitesinde satış süreleri ve fiyatları ile ilgili bilgiler yer alır ancak bu bilgiler aynı şekilde sözleşme de de belirtilmiş olmalıdır.

Gelirlerin kullanımı

Her şey dört dörtlük gitti ve ICO başarılı oldu. Peki ya şimdi ne olacak? Şartlar ve koşullar sözleşmesi gelirlerin nasıl ve ne zaman dağıtılacağı ile ilgili bir bölüm içermelidir. Elde edilen gelirin dağıtımı ICO'nun başarılı bir yatırım olabilmesi için en önemli etken. Sözleşmede bu konuda bağlayıcı şartlarını olmasına dikkat edin.

Diğer tuhaflıklar

Tuhaf görünen veya dikkat çeken her şeyi kurcalayın. Kafa karıştırıcı bir şey bulursanız ekiple irtibata geçerek soru sormaktan çekinmeyin. Sorularınıza tatmin edici yanıtlar alamıyorsanız uzak durun. Şartlar ve koşullar sözleşmesi sizi tamamen koruyamaz. Tamamen dolandırıcılık için hazırlanmış bir ICO web sitesinde de çok iyi hazırlanmış sözleşmelere rastlayabilirsiniz.

Sağduyunuzu kullanın, duygusal bir şekilde hızlı zengin olma fikri ile yatırım yapmayın.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.