Yaptığı deneysel çalışmaların ardından Google, artırılmış gerçeklik platformu ARCore'un 1.0 sürümünü 100 milyondan fazla Android cihaz ile uyumlu olacak şekilde dün piyasaya sürdü.
Eğer bir Pixel telefona sahipseniz Google’ın AR Çıkartmalarıyla oynayabilecek, Star Wars ve Stranger Things evrenini gerçek dünya ile birleştirebileceksiniz. ARCore'un dün piyasaya sürülmesiyle birlikte yazılım geliştiricilerin Play Store'a kendi üretimlerini koyması da mümkün hale geldi. Önizlemeden çıkan telefonlara sahip kullanıcılar ise artırılmış gerçeklik dünyasındaki ilk çekimlerini gerçekleştirebiliyor.
Google ARCore ugyulama deneyimini hayata geçirmek için şimdiye kadar Snap, Sony, Wayfare ve Porsche gibi markalarla çalıştı. ARCore'u deneyimleyebilen telefon modelleri ise Pixel, Pixel XL, Pixel 2, Pixel 2 XL, Galaxy S8, S8+, Note8, S7 ve S7 edge, LGE’s V30, V30+ (Sadece Android O), ASUS Zenfone AR ve OnePlus 5.
Şimdilik piyasadaki Android cihazların küçük bir kısmını kapsayan bu geliştirme, ileride daha fazla yaygınlaşabilir. Ancak Google bu piyasaya sürme sürecinde ARCore'un 100 milyondan fazla telefonda aktif olmasını sağlayarak hedeflerine ulaştıklarını ifade ediyor. Şirket ayrıca Samsung, Huawei, LGE, Motorola, ASUS, Xiaomi, HMD/Nokia, ZTE, Sony Mobile ve Vivo ile ARCore üzerine çalıştıklarını belirterek piyasaya sürülecek olan cihazlarda ARCore'un mevcut olabileceğini vurguluyor. Yani piyasaya sürülmesi beklenen Galaxy S9'un ARCore'u içermesi olası.
Apple'ın ARKit'i ile karşılaştırıldığında Google'ın fonksiyonel olarak çok da farklı bir şey sunmadığı söylenebilir. Ancak konu dijital objelerin yansıtıldığı yüzeylerin boyutlarına geldiğinde Google'ın kullanıcılarına daha fazla esneklik sunduğunu söylemek mümkün. Zira Google, ARCore 1.0'ı şöyle tanımlıyor:
Geliştirilmiş çevre anlayışı kullanıcıların sanal varlıkları herhangi bir pürüzlü yüzeye yerleştirmesini sağlıyor.
ARKit ise yerler, masalar veya duvarlar gibi daha çok geniş yatay ve dikey düzlemlere odaklanmış durumda. ARCore'un bu noktada size daha fazla olanak tanıdığı aşikar. Zira objeleri avucunuzun içine ya da bir yastığın kenarına kolayca yerleştirebiliyorsunuz. Üstelik dilerseniz ARKit'te olduğu gibi duvara ve yere konumlandırma seçeneğini de kullanabiliyorsunuz.
Bu arada Google, ARCore'un Lens özelliği üzerine çalışmaya da devam ediyor. Telefon kameranızın, kadraja giren tüm öğeleri işleyebilen bir platforma bürünmesini sağlayan bu özellik; Android veya iOS 9 ve üzeri sürünmleri çalıştıran telefonların Google Photos uygulamalarında aktif hale gelecek. Özelliğin yakında Samsung, Huawei, LG, Motorola, Sony ve HMD/Nokia marka akıllı telefonlarda görülmesi bekleniyor.