Daha önceden gelen; İran bitcoin kullanımı için altyapı çalışmalarına başlıyor haberlerinin aksine İran Merkez Bankası bitcoini yasal ödeme yöntemi olarak kabul etmedi.
İran’ın Bilgi ve iletişim Teknolojileri bakanı Amir Hossein Davaee Geçtiğimiz Kasım ayında, İran’ın bankacılık sistemini küresel finans ve ticaretten koparan ekonomik yaptırımları atlatmak için bitcoini bir çözüm olarak kabul etmeye hazırlandıklarını ve bu konuda altyapı hazırlama çalışmalarının bir parçası olarak bir dizi araştırmanın yapıldığını açıklamıştı.
İran 2012 yılında sınır ötesi bankacılık işlemlerinin platformu olan SWIFT’ten çıkartılmıştı. 4 yıl süren bu karartma ABD eski başkanı Obama’nın 2016 yılında imzaladığı nükleer antlaşması ile son bulmuştu.
İran’ın Siber Uzay Yüksek Kurulu sözcüsü Abolhassan Firouzabadi tarafından yapılan açıklamada, kirpto paralara ilişkin pozitif görüşler bildirilmişti. Bitcoini ve bütün kripto paraları kabul ettiklerini ve hoş karşıladıklarını ancak kripto paraların doğru şekilde düzenlemelere tabi olması gerektiğine inandıklarını söylemişti. Ama şimdi de ülkenin merkez bankası bitocin ve diğer kripto paralar ile ilgili yetkililerin önceden hazırladığı raporları hiçe sayarak bunların birer ödeme yöntemi olarak kabul edilemeyeceğini açıkladı. Yerel bir İran haber kaynağına göre merkez bankası, yatırımcıları, piyasaların oynaklığı nedeni ile yatırım varlıklarınızı kaybedebilirsiniz diye uyardı.
Ayrıca İran Merkez Bankasının diğer finansal kuruluşlar ile işbirliği yaparak ülkede kripto para kullanımı önlemek ve kontrol altına almak gibi bir çalışması olduğuna dair söylentiler çıktı. Merkez bankası bu konuda herhangi bir yorum ya da doğrulama yapmadı bu sebeple böyle bir hareket ne kadar gerçek olabilir gerçek olsa bile günümüz internet teknolojileri ile engellenebilir mi? Pek mümkün değil.
Ama bilinen bir gerçek var ise o da ülkenin yerel bir kripto para geliştirme peşinde olduğu. Geçtiğimiz günlerde ülkenin Bilgi ve iletişim Teknolojileri bakanı Azari Jahromi, devlet destekli bir kripto paranın geliştirilmesi için bir devlet banaksı olan PostBank ile çalışmaya başladıklarını twitter üzerinden duyurdu.
İran’ın kendi kripto parasını çıkartma haberleri, Venezuella’nın bir varil petrolün fiyatına endekslediği kendi kripto parası Petro’yu ön satışa sunmasının hemen ardından gelmiş olması da ilginç. Üçüncü dünya ülkeleri; üzerlerinde ki ABD dolarının rezerv para birimi olma baskısından kurtulmaya çalışıyor ve kripto paralar bu konuda inanılmaz umutlar taşıyor. Ancak ABD hükümeti, yatırımcıları, Petro kripto paraya yatım yapmamaları konusunda, sosyalist ülkenin petrole endeksli bu kripto parasına yatırım yapmanın ülkeye karşı uygulanan yaptırımları ihlal edeceği uyarısını yapmıştı. ABD’nin kendi para birimini, kripto parlara karşı koruma çabaları ne sonuç verecek zaman ve piyasalar gösterecek.