Üç boyutlu baskı ve tarama teknolojileri ürün prototiplemeyi kolaylaştırırken sağlık alanında da bir çok avantajı beraberinde getiriyor. Orthero markasının geliştirici şirketi Şeffaf Aparey, bu avantajı kullanarak diş sağlığı konusunda yeni bir dönem başlatmak istiyor.
Öncelikle ortodontinin ne olduğunu açıklamakta fayda var. Ortodonti, Yunanca ortho (düzgün) ve odons (diş) kelimelerinin birleşiminden oluşuyor ve dişlerin estetik/işlevsel biçimde çene kemikleri üzerinde yerleştirilmesini ifade ediyor. Yani hemen hepimizin görmüş olduğu diş telleri ortodonti tedavisi kapsamına giriyor. 2012’de İTÜ ARI Teknokent bünyesinde kurulan Şeffaf Aparey de önce şeffaf diş kalıpları ile başladığı bu yolculuğu 2014 yılında geliştirdiği dijital ortodonti markası Orthero ile bir seviyeye taşıyor.
Orthero, ortodonti tedavilerinin daha hızlı, daha başarılı ve rahat bir şekilde uygulanabilmesini amaçlayan bir yazılım. Doktorlar bu yazılımla öncelikle hastalarının diş yapısının 3 boyutlu görüntüsünü elde ediyor. Ardından nasıl bir tedavi uygulanacağını analiz edip, bu tedavinin nasıl sonuç vereceğini de simüle edebiliyor.
Neticede daha hızlı ve başarılı sonuçlar alınması mümkün hale geliyor. Diş hekimlerinin başarı oranı artarken hastalar da daha hızlı ve memnun edici sonuçlar elde edebiliyor. Ayrıca diş hekimleri mobil uygulama üzerinden vaka tanımlamanın yanında, anlık bilgilendirme mesajları alarak vakalarının son durumunu da takip edebiliyor.
3 milyon TL yatırım aldı
Dört mühendis (Seyyid Bucak, Efe Turhan, Ferit Güler, Aydın Dikkulak) tarafından kurulan Şeffaf Aparey, hem 3 boyutlu yazıcılar ve uygulama alanlarına hem de yazılım ve iş yönetimi tarafına odaklanarak bu noktaya gelmeyi başarmış. İşin sağlık tarafındaki boşluğunu ise 2016’nın sonunda ortaklık yapısının değişmesiyle doldurulmuş. Önemli diş hekimlerini ve bir grup yatırımcıyı- bünyesine katan girişim, toplamda 3 milyon TL’lik bir yatırımla Türkiye’nin yanısıra bölge ülkelerde büyüme hedeflerine odaklanmaya başlamış.
Kurucu ortaklardan Seyyid Bucak, yatırım almadan önce ayda ortalama 600 model üretebilecek kapasiteye sahip olduklarını ama yatırım sonrasında bu rakamın 6 bin civarına yükseldiğini söylüyor. Orthero ile şimdiye kadar 10 binden fazla vakayı yüzde 98 oranında başarıyla tamamladıklarını paylaşan Bucak, “İlk üç yıl çalıştığı hekim sayısı 200 civarındaydı, şu anda binden fazla diş hekimi ve ortodontist ile çalışıyoruz.” diyor ve 2 yıl içinde 10 kat büyümek istediklerini ekliyor.
2018’de 25 bin vakaya çözüm üretmek ve hekim sayısını 2 bin 500’e çıkarmak isteyen Orthero’nun oldukça iddialı olduğunu söylemek mümkün. Seyyid Bucak, bu iddianın yabancı markaların yüksek maliyet ve ağır hizmetten ileri geldiğini söylüyor ve büyüme konusunda oldukça kararlı olduklarının altını çiziyor. Bir yandan da yurtdışından hasta ve hekimlerin kendilerine ulaştığını paylaşarak özellikle Arap Ülkeleri, İran ve Azerbaycan gibi pazarlara açılmak istediklerini söylüyor.
Girişte de bahsettiğim gibi üç boyutlu teknolojilerin önemi uygulama alanlarının önemine paralel olarak artıyor. Orthero’nun bu noktada hem finansal hem de değer anlamında doğru bir dikeye oynadığını söyleyebiliriz. Eldeki veriler de sürdürülebilir bir işin kurulduğunu gösteriyor. Daha önce de sizlerle paylaştığımız 3 boyutlu robot el projesinin kitlesel fonlama ile başarıya ulaştığını da bilmeyenler için hatırlatmak isterim. Eğer sağlık alanında teknoloji çözümleri geliştiriyorsanız, bu iki projenin geçtiği süreçleri analiz etmenizi tavsiye ederim.
*Pasha Holding, Levent Hatay, Timur Tuncer, Derya Şenocak, Yavuz İrtem, Mete Soğuksu, Edis Embil, Altay Tinar, Kürşat Hacıevliyagil, Samet Yavuz, Safa Yavuz ve Dr. Galip Gürel, Dr. Ediz Güner, Dr. Bahar Dabakoğlu