Almanya'da, bugünlerde şehir içi ulaşımda ücretsiz toplu taşıma sistemi tartışılıyor. Gerekçe ise araçların yaydığı yüksek emisyonu azaltmak amacıyla halkı toplu taşımalara yönlendirmek olarak gösteriliyor.
Aralarında ülkenin Çevre Bakanı Barbara Hendricks'in de dahil olduğu 3 bakanın, AB Komisyonu’nda çevreden sorumlu üyesi Karmenu Vella'ya yazdığı mektupta, "Özel araç sayısını azaltmak için şehir içi toplu taşımayı ücretsiz yapmayı düşünüyoruz" ifadesi yer aldı.
Özellikle endüstrinin yoğun olduğu Mannheim, Bonn ve Essen gibi kentlerde başlayacak pilot uygulama, şimdilik 5 model şehirde uygulanacak. Bu sayede düşen araç sayısı ile beraber "düşük emisyonlu bölgeler"in oluşturulması planlanıyor. Aslında amaç, Avrupa Komisyonu’nun bu konuda Avrupa Adalet Divanı’na Almanya'ya yönelik şikayet girişiminin önlenmesi. Zira, Federal Hükümet bugünlerde şehirlerindeki ağır hava kirliliğinin en üst seviyeye ulaşması nedeni ile Avrupa Adalet Divanı'nın yasal bir tehdidi ile karşı karşıya.
Öte yandan mektupta yetkililerin, ücretsiz toplu taşımanın yanında elektrikli araçlar için de ek teşviklerin sağlamasına yönelik vaatler verdiklerini paylaşalım.
Şehir yetkilileri ise yeni öneriden memnun değil. Ücretsiz toplu taşımanın kentin taşımacılık masraflarını arttırmasının yanı sıra, masrafın halkın cebinden çıkacak olmasından rahatsızlık duyuyorlar. Toplu taşımanın ücretsiz olması yerine, bilet fiyatlarının düşürülmesinin daha makul olacağı düşünülüyor.
Tallinn, ücretsiz uygulamaya geçen ilk kent
Bu arada Estonya'nın başkenti Tallinn, 2013 yılında ücretsiz yerel taşımacılığa geçerek uygulamayı Avrupa'da başlatan ilk kent oldu. Ancak ücretsiz toplu taşıma sadece kent yerlilerini kapsıyor ve turistlerin bilet satın almaları gerekiyor. Ortaya çıkan maliyetin ise kentin vergi gelirleri ile karşılandığını paylaşalım.