Şimdiye kadar akıllı gözlük piyasasında Google ve Snapchat'in başarısızlığına şahit olduk. Google, 2012 yılında duyurduğu Google Glass'tan beklediği başarıyı bulamayarak 2015 yılında Google Glass’ı yeniden yapılandırma kararı alırken, Snapchat ise 2016 yılında tanıttığı Spectacles nedeniyle 40 milyon dolar kaybettiğini açıkladı. Tüm bunlara rağmen Intel, yeni akıllı gözlüğü Vaunt ile piyasaya adım atmaya kararlı.
Basında yer alan detaylı incelemede Vaunt'un sıradan bir gözlükle aynı görünüme sahip olduğu gözlemlendi. Vaunt'ta, özel ekranı olan bir başlık yerine sıradan plastik çerçeve kullanmayı tercih eden Intel, akıllı gözlüklere yeni bir tasarım anlayışıyla yaklaşıyor. Tıpkı Spectacles gibi 50 gram ağırlığında olan çerçevelerin camları ise numaralı ve numarasız olarak kullanılabiliyor. Üstelik bu gözlükte kamera ekipmanı da bulunmuyor.
Vaunt'a dışardan bakan biri sadece sıradan bir gözlük görüyor. Ancak gözlüğün gövdesinin içinde düşük güce sahip birinci sınıf lazer, bir işlemci, bir ivme ölçer, bir Bluetooth çipi ve bir pusula bulunuyor. Intel'in yaptığı açıklamaya göre kullanılan lazer, sadece birinci sınıf bir lazerin en alt modelinin sahip olabileceği nitelikte düşük bir güç içeriyor. Üstelik bu lazer, görselleri 400 x 150 piksel boyutunda siyah beyaz olarak gözünüze yansıtabiliyor.
Bu görseller, size birinin doğumgününü hatırlatabilir, telefonunuzdan bildirim gönderebilir ya da gözlük vasıtasıyla sizin mutfakta olduğunuzu algılayarak size yemek tarifi önerebilir. Bu arada lazerin retinanıza yansıyacağını da belirtelim. Dolayısıyla gönderilen görsellere odaklanmakta güçlük çekmeniz pek mümkün değil.
Vaunt'un bir sonraki modelinde mikrofon ekipmanı ve Alexa veya Siri gibi akılı asistanlara erişim özelliği eklenmesi bekleniyor. Ancak Vaunt'un bu modelinde komutlar kafa sallama gibi hafif hareketler üzerinden veriliyor. Burada Intel'in amacı gözlüklerin hayatınıza olabildiğince doğal bir şekilde uyum sağlaması.
Bu arada Vaunt'un henüz pazara nasıl giriş yapacağı belirsizliğini koruyor. Ancak Intel, ürünü kendi etiketi altında sunmak yerine OEM olarak piyasaya sürmeyi düşündüğünü ifade ediyor. Bununla birlikte Intel, erken bir erişim programı ve SDK eşliğinde ürünün geliştirme platformunu da yazılım geliştiricilere açacak.
Aslına bakarsanız şimdiye kadar açıklanan detaylar Intel'in bu işte başarılı olabileceğinin sinyallerini veriyor. Bana kalırsa tasarımda daha sade bir yaklaşım izlenmesi ve ürünün daha çok OEM yoluyla pazarlanacak olması; kullanıcı tabanının genişleterek ürünün daha hızlı bir şekilde kabul görmesini sağlayacak. Burada Google Glass'ın kullanıcı tabanını genişletmek adına yeni modelinde kurumsal müşterilere odaklanmasını da örnek gösterebiliriz.
Üstelik Google son zamanlarda Google Glass'ı her yeni müşterinin ihtiyaçlarını gözeterek yeniden tasarlıyor. Böyle bakıldığında Intel'in bu kişiselleştirme ve seçenekleri arttırma konusunu üçüncü parti yazılım geliştiriciler ile çözmesi, Vaunt'un hayatta kalma şansını oldukça arttırıyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap