Hisse senedi piyasasında komisyonsuz alış-satış yapılabilmesine olanak tanıyan finans uygulaması Robinhood; aynı şekilde komisyonsuz kripto para ticareti hizmeti de vermeye başlayacağını duyurdu.
ABD’nin bir numaralı kripto para borsası CoinBase’in yüzde 1.5-4’lük komisyonları ile karşılaştırıldığında; Robinhood CoinBase için bir tehdit oluşturabilir.
Şubat ayında ilk işlemlerine başlamayı planlayan şirket, ilk olarak sadece Bitcoin ve Ethereum alış-satışlarında aktif olacak. Ancak Litecoin ve Ripple dahil 14 kripto para için fiyat takibi ve fiyat uyarıları gibi özellikler bulunacak.
Robinhood’un kurucu ortaklarından Vlad Tenev, yakın zamanda kar elde etmeyi planlamadıklarını, şirketin değerinin artan kullanıcı sayısı ve daha iyi hizmet almaya başlayan kullanıcılardan geldiğini belirtmiş.
Kripto para ticareti girişimlerinin ilk yatırımcıları her zaman sorgulanır olmuştur. Ama beşinci yılını dolduran Robinhood, Andreeessen Horowitz de dâhil bir çok büyük yatırımcıdan destek alarak 176 milyon dolar fon topladı ve değerini 1.3 milyar dolara çıkarttı. Robinhood’un asıl planı kripto para yatırımcılarını vadeli sözleşmeler ile bağlamak gibi görünüyor. Ayrıca kullanıcılar, 6-200 dolar arası aidat ödeyerek, 1.000-50.000 dolar arası işlemlerde kullanılmak üzere fon alabiliyorlar.
Robinhood’a bağlı banka hesabında anında 1000 dolar aktarım yapabiliyorsunuz –Gold üyeliklerde daha fazla-. Anında hesaba para geçmesi, küçük işlemlerde gecikmelerden dolayı yaşanan zararları ortadan kaldırıyor. Alış ya da satış emri verdiğinizde, uygulama birçok kripto para borsasından fiyatları alarak size en uygun fiyatı tahmini olarak getiriyor. Zaman içerisinde ekonomik modeller ve ölçekler uygulayarak her seferinde daha iyi alış-satışlar yapabilmenize olanak tanıyor. Verdiğiniz bir emir gerçekleşemez ise (çok hızlı yükseliş-düşüş, az derinlik gibi nedenler) tekrar o fiyata gelmesini bekliyor veya sizi durumdan haberdar ediyor. Bu özelliklerin yanında limitli emirlerde verebilirsiniz.
Uygulama tarafından desteklenen kripto paralar: Bitcoin, Ethereum, Bitcoin-Cash, Litecoin, Ripple, Ethereum-Classic, Zcash, Monero, Dash, Stellar, Qtum, BitcoinGold, OmniseGo, NEO, Lisk ve DogeCoin.
Uygulama şimdilik ABD’de California, Massachusettes, Misuri, Montana ve New Hempshire pilot eyaletlerinde hizmet verecek. Daha sonra hizmet alanı genişleyecek. Kripto para ekosisteminde Bitcoin ve Ethereum’un en olgun kripto paralar olduğuna inandıkları için şimdilik sadece bu ikisinin ticaretini desteklediklerini belirten Tenev, ilerleyen zamanlarda diğer kripto para birimlerini de platforma dahil etmek için çalışmalar sürdürdüklerini ekledi.
Yeni gelen kripto ticareti özellikleri ile birlikte Robinhood bir dizi güvenlik önlemi altyapısı çalışmalarına da başladı. İki aşamalı onay uygulamaları ile entegrasyonun yanı sıra kimlik tespit uygulamaları ile entegrasyon da planlanıyor. Son dönemde kripto para borsaları hackerların bir numaralı hedefi haline geldi, Robihood’da yaptığı bu sangirişim ile kendini hedef tahtasına eklemiş gibi görünüyor. Zira herhangi bir hackleme veya bireysel müşterilerden fonların çalınması gibi bir olay yaşanırsa, şirket fitech olarak oluşturduğu itibarını yerle bir edebilir. Ama kripto para borsalarına talep büyük. Hali hazırdaki yüz bin kullanıcısı düzenli olarak uygulama içinde kripto alış-satışı yapıp yapamayacaklarını öğrenmeye çalışıyor. Yaptıkları bir ankette kullanıcılarının yüzde 95’i kripto borsası özelliği geldiğinde kesinlikle kullanacağını belirtiyor. Hatta kendi isimlerine olan benzerlik ile rakip marka oluşturan Cobinhood şirketi çıkarttıkları ICO ile 10 milyon dolar toplamayı başarmıştı.
Mühendislik ekiplerinin geliştirdiği sistemler sayesinde komisyonsuz hisse senedi alış-satışına imkan veren şirket, pazarlama masrafları ve işletme giderleri için işlem başına 6 dolar alan Scottrade ve E*trade gibi uygulamalar karşısında elbette tercih sebebi. Robinhood işlemlerinde 100 milyar dolara ulaştı ve işlem ücreti almayarak kullanıcılarının toplamda 1 milyar dolar daha az harcamalarını sağladı.