Kripto para madenciler, ekran kartı stoklarını eritiyor

Kripto para madenciler, ekran kartı stoklarını eritiyor

Ekran kartları, bilgisayarımızda görüntü ile ilgili işlemleri yapmaktan sorumlu donanımlar, oyun oynarken veya film seyrederken inanılmaz işlem gücüne sahip işlemciler (GPU) ile donatılmış bu kartlara ihtiyacımız var.

GPU'lar (Graphic Proccessing Unit), CPU’lara göre işlemleri çok daha hızlı yapabilen programlanabilir işlemcilerdir. Bu özellikleri onları, bilgisayar oyun sektörünün de ötesine taşıyor. Simülasyonlardan sanal finansal modellemelere, makine öğrenmesinden petrol ve gaz arama endüstrisine kadar birçok alanda kullanılmalarını sağlıyor. Karmaşık işlemler için programlanabilir yapısı nedeni ile GPU'lar, son 7-8 yıldır da kripto para madenciliği sektöründe aranan donanımlar haline geldiler.

Aranan diyoruz ama son aylarda pek de bulunamayan donanımlar ekran kartları. Zira kripto para madencilerinin talebine üreticiler yetişemiyorlar, bununla beraber Nvidia ve AMD gibi GPU üreticileri, işlemcilerinin gerçek pazarının dışında bu kadar çok rağbet görmesi nedeni ile asıl kullanıcıların ürünlerine ulaşamamasından şikayetçi. Stoklarda çoğunlukla bulunamayan kartlar ön sipariş ile aylar öncesinden satılıyor veya çok yüksek fiyatlara neredeyse önerilen satış fiyatının iki katı fiyatlara alıcı buluyor.

Gforce GTX 1080TI çipli ekran kartının Nvidia tarafından önerilen satış fiyatı 700 dolar ancak hem yabancı donanım sitelerinde hem de yerli donanım sitelerinde bunun çok üzerinde fiyat etiketine sahip. Vatan Bilgisayar'ın, web sitesinde 4934TL ye (1305 dolar) önerilen satış fiyatının 500 dolar üzerine satılıyor.

Hepsiburada'da ise aynı GPU'ya ve aynı özelliklere sahip kart 6296 TL (1665 dolar) fiyatla satılıyor.

Alman Computer Base sitesinin ulaştığı Nvidia Almanya halkla ilişkiler müdürü Boris Böhles, Nvidia’nın aktif olarak yetkili satıcılarını asıl hedeflenen müşterilere satış önceliği tanıması için farklı teşvikler planladığını belirtti. Çip üreticileri,  yan üreticileri ve yetkili satıcılarını önceliği asıl kullanıcılara vermelerine zorlayamaz, sonuçta serbest piyasa ama ilerleyen yıllarda gitgide popülerleşen kripto madencilik sektörü, ekran kartı fiyatlarını daha da yukarıya çekecek gibi görünüyor.

E tabii Nvidia ne kadar da oyuncu müşterilerine ulaşamamaktan şikayetçi olsa da pazar değerindeki artışa baktığımızda durum oldukça farklı görünüyor. Şirket 3 yılda pazar değerini 10 katına yükseltti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.