İlk olarak 2014 yılında karşımıza çıkan Türkçe komutlarla çalışan ve eğitilebilen mobil asistan uygulaması CEYD-A, 2,5 milyon kullanıcıya ulaştı. Yapay Zeka ve Dil İşleme konulu projeleri web üzerinden kodlayıp cihazlara yaymak için geliştirilen CEYD dilinin asistanı olarak ortaya çıkan uygulamanın sadece Android platformu için kullanımda olduğunu da hatırlatalım.
2018 yılı ile birlikte yeni özellikler de kazanan CEYD-A, geçtiğimiz yılın Eylül ayında API’sini ve web sürümünü yayınladı. Yeni eklenen özellik sayesinde CEYD-A, kendisini kendi dili ile geliştirebiliyor.
İnsan etkisinden bağımsız cevaplar
Kullanıcısının yazdığı komutlara cevap vermeyince en son çare olarak devreye giren özellik, bir nevi CEYD-A'nın kendisini kendi dili ile kodlayıp yazılan kodu çalıştırıp araştırma yapmasına ve kendi mantığıyla insan etkisinden bağımsız cevap vermesine olanak tanıyor.
Bu özelliğin şu an için sadece "Ne zaman?" kalıbına sahip olan sorular için kullanılabildiğini de ekleyelim. Kısacası CEYD-A, kullanıcıların eklediği komut kaynaklarından bilgi bulamaması durumda kendisi web üzerinde araştırma yapıp, doğru veya yanlış kendi mantığıyla size cevap sunuyor.
Kullanıcıların kendi komutlarını kendi CEYD-A’ları için yazabilmeleri hatta bu komutların tüm kullanıcılara yayılabilme imkanı sağlayan uygulama, toplamda 300 binden fazla kullanıcı komutuna sahip. Temelde Siri, Cortana, Alexa ve Google Asistan gibi servislere rakip konumda olan CEYD-A, yeni özellikler sayesinde gelişmeye devam ediyor. Dilerseniz CEYD-A Türkçe Sesli Asistan uygulamasına buradan ulaşabilirsiniz.