Mesajlaşma uygulaması Telegram’ın önümüzdeki aylarda yapılacak olan ICO’su 1,2 milyar doları geçerek yeni rapora göre 2 milyar dolara varması hedefleniyor. Halka satışın Mart ayından önce başlamayacağı TechCruch dâhil birçok kaynak tarafından doğrulanmıştı. Ama bu durum sahte sitelerinin, inanılmaz bir ilgi gören Telegram ICO’sun dan faydalanmayacakları anlamına gelmiyor.
Telegram Open Network(TON) ve Telegram ICO projelerine ait dedikodular geçtiğimiz ay, gün yüzüne çıkmıştı. ICO’nun teknik detayları ve yatırımcı prospektüsleri, İngilizce ve Rusça olarak internete sızmıştı. Telegram uygulaması zaten kripto ekosisteminin fiili iletişim aracı, bu durum kendi blok zincirini ve tokenlarını yaratmaları için doğal bir alan sağlıyor.
Telegram gibi kripto dünyasında çok fazla kullanılan bir uygulamanın ICO planladığı duyulunca ve White Paper da internete sızınca, sahtekarlık siteleri için yapacak fazla bir iş kalmadı.
Gramtoken.io en bilinen ve başı çeken web sitesi. Geçtiğimiz Çarşamba günü kapatılmış olsa da, White Paper dahil geliştirici takımın bile özgeçmişleri sitede mevcuttu ve 5 milyon dolardan fazla para topladı.
Facebook üzerinden site açığa çıktıktan sonra, sitenin barındığı hosting şirketi NameCheap konuyla ilgili yorum yapmaktan çekindi. Geri kalan; ton-gram.io, grampreico.com ve tram.cc isimli sitelerinin de Facebook sayfaları ya kapatıldı ya da özel sayfaya çevrildi. Başka bir sahtekarlık sitesi olan gramtoken.tech kapalı ancak kendi adına bazı Facebook sayfaları aktif.
TechCruch’a e-mail ile ulaşan Telegram CEO’su Pavel Durov, gramtoken.io sitesinin kendileri ile kesinlikle bir ilişkisi olmadığını belirtti. Haftalar önce Telegram’ın TON projesi açığa çıktığında Durov yatırımcıları sadece yasal Telegram hesaplarından gelen bilgilere güvenmek için uyarmıştı. Twitter üzerinden gelen bir soruya yanıt vermek dışında da bu güne kadar başka açıklama yapmadı.
ICO'lar hala çok riskli yatırımlar, bunu kripto dünyasında ki herkes artık iyi biliyor. Yatırım yapacak kişi iyi araştırma yapmalı, Şirket gerçektende token satığına gidiyor mu yoksa bir sahtekârlık mı dönüyor, bazen aradaki fark belli olmayabiliyor. Gerçek bir ICO düzenleniyor olsa bile pishing siteleri Google reklamları gibi olanaklar ile aramalarda en üst seviyelere çıkıp avlamaya çalışıyorlar.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap