Google AutoML kod kullanmadan makine öğrenmesi modellerini çalıştırıyor

Google AutoML kod kullanmadan makine öğrenmesi modellerini çalıştırıyor

Google, AutoML Vision'ın Alfa versiyonunu yayınladığını açıkladı. Bu yeni servis makine öğrenmesi konusunda uzmanlık sahibi olmayan yazılımcılar da dahil olmak üzere tüm geliştiricilerin kişiselleştirilmiş görsel tanıma modelleri inşa etmesini sağlıyor. Google kişiselleştirilmiş makine öğrenmesi modellerini AutoML markası altında başka alanlara da yaymak istiyor. Ancak bu servis şimdilik bilgisayar görsel modellerini destekliyor.

Yine de şirketin AutoML benzeri sistemleri standart ML ile çalışan sistemlere yeni eklemeler yapması için kullanması mümkün. Bu sistemlere örnek olarak konuşma, çeviri ve video gibi alanları örnek gösterebiliriz.

Google'ın ifadesine göre buradaki temel fikir, herhangi birinin sanal olarak görsellerini Google'ın sistemine etiketler eşliğinde yüklemesi ve ardından bu sistemlerin onlar için otomatik olarak bir müşteri makine öğrenmesi modeli oluşturması. Şirketin bu konuda örnek gösterdiği markalardan biri de Disney.

Google, Disney'in çevrimiçi dükkanındaki arama özelliğini daha sağlam hale getirmek için bu sistemi kullandığını söylüyor. Artık bu sistem sayesinde Disney'in çevrimiçi dükkanında ürünleri sadece fotoğraftaki etiketlere göre değil aynı zamanda Lightning McQueen'e benzerliğine göre de arayabiliyorsunuz.

İçeriği aktarmadan etiketlemeye ve hatta modeli çalıştırmaya kadar tüm süreç sürükle ve bırak arayüzü üzerinden çalışıyor. Bahsedilen sistem Microsoft'un Azure ML stüdyosu gibi değil. Ancak Google, modelleri inşa etmek, eğitmek ve test etmek için Yahoo Pipes benzeri bir arayüz kullanmak yerine modeli sizin yerinize eğitiyor ve ayarlıyor.

Böylece arz talep dengesizliği nedeniyle işletmelerin makine öğrenme uzmanı veya veri mühendislerini işe almakta zorlandığı günümüzde, Google benzer bir hizmeti sanal olarak işletmelere sunmuş oluyor.

Google'ın AI/ML alanındaki Baş Mühendisi Fei-Fei Li hafta başında düzenlenen bir basın toplantısında konuyla ilgili:

Yapay Zeka ve Makine öğrenmesi, girmek için uzmanlık ve bir kaç şirketin kendi başına karşılayacabileceği kaynaklar gerektiren yüksek bariyerleri bulunan bir alan. Bugün Yapay Zeka işletmeler için sayısız fayda sunarken, özelleştirilmiş bir model geliştirmek genellikle enden bulunan bir uzmanlık ve geniş kapsamlı kaynaklar gerektirmektedir.

Google her ne kadar pazarda bu yönde çalışan tek ürünün AutoML olduğunu ifade etse de hali hazırda Clarif.ai gibi sistemler mevcut. Üstelik Microsoft'un bilişsel hizmetler başlığı altında yüz tanıma, konuşma tanıma ve A/B test motorlarında kullanıcıların kendi görselleri ve alanlarını kullanarak özelleştirilmeler yapmalarına izin verdiğini de hatırlatalım.

Google'ın AutoML'ini denemek isteyen kullanıcılar erişim için buraya tıklayarak başvuru yapabilir. Şimdilik her hangi bir ücretten söz etmeyen Google,  gelecek günlerde API'dan modele ulaşma ya da modelin eğitilmesi için bir ücretlendirme yapabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.