Kripto para borsalarında dün yaşanan en düşük 9200$ seviyesinden sonra bu gün biraz yukarı doğru hareket başlamış olsa da zararlar büyük. Bu sırada Kripto ekosisteminde nasıl gelişmeler olduğuna bir bakalım.
- Bank of America’nın CEO’su Brian Moynihan, verdiği bir röpörtajda; müşterileri Bitcoin satın almak istiyor ise Merrill Lynch dışında bir bankayla yapmaları gerektiğini söyledi. Fiyat düşüşün yaşanmaya başlamasından sonra “ilişkimizi sınırlandırdık (Bitcoin ile) zaten durum kendini anlatıyor” şeklinde bir açıklama yaparak ileride de Bitcoin ile ilgili işlem yapmayacaklarının da sinyallerini verdi. Wall Street’li büyük bankalar; Bitcoin’in son bir yılda, 1000$’dan 20000$’a yaptığı tırmanışta farklı tavırlar sergilediler. Bitcoin vadeli işlemleri başladığında Bank of America ve Merrill Lynch’in de aralarında bulunduğu birkaç banka, müşterilerine vadeli işlemlere erişim imkanı sağlamadı.
- Kripto paralar düşüşte ancak bu düşüşler son iki yıldır, her yıl aynı dönem gerçekleşiyor. Kripto paraların toplam market değeri üzerinden yapılan incelemelerde, her yılın ilk aylarında bu düşüş yaşanıyor.
2016 yılında %27’lik bir düşüş gerçekleşmişti
2017 yılında daha da yüksek; %35’lik bir düzeltme geldi. Ve gene Çin’den gelen kripto paraları yasaklama söylentileri ile başlamıştı.
Bu yılda Güney Kore’den gelen yasaklama haberleri ve Rusya’dan gelen kripto paralara daha sıkı düzenlemeler haberleri bu düşüşü tetiklemiş gibi duruyor.
- Yatırım bankası MorganStanley, Bitocin madenciliğinin ihtiyaç duyduğu yüksek enerji ihtiyacının, yenilenebilir ve doğal enerji şirketlerinin hisselerini tetikleyeceğini açıkladı.
- 2000’li yılların başında Dot-Com fırtınasında olduğu gibi her şirket kendi blok zincirini yartma peşine düşmeye başladı. Yararlı ve ileriye dönük olanlar olduğu gibi ismi bile hatırlanmayacak olan blok zincirler de mevcut. Kodak firması kullanıcıların fotoğraflarının telif haklarını takip edebileceği ve bağlayabileceği bir blok zincir geliştirdi ve buna bağlı TOKENleri piyasaya sürdü. Gelecek vadeden bir proje olmasına rağmen bütün kripto para piyasasını etkisi altına alan bu fırtınadan o da yara aldı. Sadece kripto borsalarda ki bu düşüş Kodak hisselerine %2.7 olarak yansıdı.
- En büyük kayıpları 12 milyar dolar ile Ripple’ın kurucularından Chris Larsen’in verdiği düşünülüyor. Elinde Ripple şirketine ait 5.19 milyar XRP bulunduğu doğrulanan Larsen; XRP’lerden hiç piyasaya sürmemiş ise, en yüksek seviyesi 3.31$ iken Çarşamba günü 1.04$’a kadar düşünce kaybı 11.8 milyar doları buldu. XRP en yüksek seviyesinde iken Larsen, Bloomber’in milyarderler indeksinde 21. Sıraya yükselmişti. Yakın zamanda Ripple firması yöneticileri Larsen ve Thomas; Omni isimli girişime 25 milyon dolar değerinde XRP ile yatırım yapmıştı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap