Opera 50, izinsiz kripto para madenciliğini engelleme özelliğiyle geliyor

Opera 50, izinsiz kripto para madenciliğini engelleme özelliğiyle geliyor

Kripto paralara olan ilgi arttıkça izinsiz kripto para madenciliği yapan internet sitesi sayısı da artmaya başladı. Bu siteler, kullanıcılarının ilgisini çekmeyen ve hatta onları sıkan reklamları göstermek yerine bilgisayarlarının CPU gücünü kullanarak matematiksel problemleri çözmeye çalışıyor ve bu sayede kripto para ödüllerini topluyor.

"Cryptojacking" adı verilen bu işlem için siteler izin almıyor ve madencilik dolayısıyla bilgisayarı çok fazla yavaşlayan kullanıcılar çok fazla sıkıntı yaşayabiliyor.

Popüler internet tarayıcılarından Opera'nın son sürümü, cryptojacking'e karşı dahili bir güvenlik önlemiyle beraber geliyor. Opera 50, yeni madencilik komut dosyalarını derlediği ve güncellediği No Coin adını verdiği bir listeyle geliyor.

Madenciliği önlemek için tek yapmanız gereken şey, Opera tarayıcınızı güncellemek ve yeni sürümde No Coin özelliğini etkinleştirmek. Dahili reklam engelleme özelliğini (adblocker) açarak hem gereksiz reklamlardan kurtulabilir hem de madencileri engelleyebilirsiniz. Bazı siteler adblocker kullanıcılarını siteye kabul etmediği için bu özelliği tamamen açmak istemezseniz, buna rağmen cryptojacking'e karşı koruma isterseniz "No Coin" seçeneğini seçmeniz yeterli.

Cryptojacking oldukça korkutucu boyutlara ulaşmış bir problem olduğu için Opera'nın zamanlaması oldukça doğru. Kasım 2017'de yayınladığı bir raporda AdGuard, yaklaşık 33 bin internet sitesinin izinsiz kripto para madenciliği yaparak gelir elde etmeye çalıştığını ve bu internet sitelerinin her ay yaklaşık 1 milyar kullanıcıya eriştiğini paylaştı.

Daha kötüsü ise Alexa verilerine göre en popüler 100 bin internet sitesi içerisinde yapılan araştırmada izinsiz madencilik oranı aylık bazda yüzde 31 artış göstermiş.

Opera her ne kadar izinsiz kripto para madenciliğine karşı önlem geliştiren ilk tarayıcı olsa da son olmayacaktır. Google Chrome'un yakında gelecek olan dahili ad-blocker özelliği de madenciliğe karşı bir koruma getirecektir. Yükselen bu trend, tarayıcıların önlemleri sayesinde çok daha fazla büyümeden sona erebilir.

Opera'nın güncel sürümünü indirip, korumaya başlayabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.