Çiftçilere ve tarım ile ilgili tüm kurumlara bilgi teknolojileri sağlayan bir karar destek platformu olarak karşımıza çıkan Tarla.io, tarım sektörünün karşı karşıya kaldığı sorunlara çözüm olmayı hedefliyor. Yaklaşık 2,5 yıl önce Kerem Erikçi ve Erdem Erikçi tarafından kurulan Tarla.io, bugün 30 bin çiftçiye ulaşmış durumda.
Şu an için toplamda 8 kişilik bir ekip tarafından yönetilen Tarla.io, yaklaşık 2 yıl içinde geliştirildi. Meteoroloji servisleri, kendi yıldırım tespit ağları, toprak sensörleri ve uydu servisleri arayıcılığı ile topladığı bilgileri algoritması sayesinde yorumlayarak gerekli bilgileri çiftçilere ulaştıran Tarla.io'nun sisteminde 177 bini aşkın tarla bulunuyor.
SMS ile bilgilendirme, risk raporu ve daha fazlası
SMS ile bilgilendirme, uydu verileri ile takip, risk raporu ve veri besleme gibi hizmetler sunan Tarla.io, bireysel müşterileri için aylık ve yıllık paketler sunuyor. Tarla.io'nun ücretlerinden bahsedecek olursak, uydu servisi dekar başına yıllık 4, SMS servisi aylık 10 ve risk raporu koordinat bazlı olarak tek sefer için 12 TL gibi ücretlere sahip.
Kaynaklı en doğru şekilde kullanarak çiftçilerin verimli bir şekilde üretim yapmasını hedefleyen Tarla.io, yurt dışında Orbital Insights, Descartes Lab, Climate Corp, Cropx, Fbn, Farmersedge ve Farmlog gibi rakiplere sahip. Ülkemizde ise Devlet Kurumları, çeşitli teknolojik servisler sunan yerel yönetimler ve kooperatifler Tarla.io'nun rakipleri arasında yer alıyor.
Sahip oldukları yıldırım tespit sensörü ve şiddetli hava olaylarını takip edebilmeleri sayesinde rakiplerinin önüne geçmeyi hedefleyen Tarla.io, Ar-Ge tarafında ise Avrupa Birliği, Tübitak ve Birleşmiş Milletler’in projelerinde sürekli olarak yarışıyor.
Yaklaşık iki ay önce Birleşmiş Milletler Cop 23 İklim Konferansı kapsamında düzenlenen “Data Climate Action Data Visualization” dalında kışlık buğday ekim tarihi optimizasyonu projesi ile dünya genelinde 450 grubu geride bırakan Tarla.io, birinciliğin sahibi oldu.
Bugüne kadar herhangi bir yatırım almayan Tarla.io, gıda üretiminde verimliliği artırabilmek, tarımı bilgi teknolojileri çağına adapte etmek ve ülkemizdeki her çiftçiye ulaşabilmeyi hedefliyor. Şu an için sadece ülkemizde hizmet veren girişim, kısa vadede Avrupa ve Afrika pazarlarına açılmayı da planlıyor.