Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz IOTA, Kasım ayında piyasaya süreceğini açıkladığı veri pazarı projesinden sonra ciddi bir şekilde değer kazandı. Kısa bir sürede neredeyse 4 kat değerlenen IOTA bu değerlenme sonrası bazı dalgalanmalar yaşasa da ciddi bir düşüş yaşamadı.
Dün yapılan duyuruda IOTA vakfı, Bosch Grubunun kurumsal girişim sermayesi şirketi olan Robert Bosch Venture Capital GmbH (RBVC)'nin önemli bir miktar IOTA satın aldığını resmen açıkladı. Yapılan IOTA alımı sonrası RBVC'nin ortağı olan Dr. Hongquan Jiang da IOTA Vakfı'nın danışma kuruluna katılmış oldu.
Bosch Grubunun yaptığı bu hamle, nesnelerin interneti alanında oldukça stratejik bir hamle olarak görülüyor.
IOTA, teknolojisi bakımından blockchain teknolojisinin ötesine geçmeyi başarmış ilk kripto para diyebiliriz. Tangle adı verilen teknolojisi sayesinde komisyon ödenmeden ve madenciliğe gerek kalmadan veri ve para transferi yapılmasını sağlıyor. Bu da IOTA'ya oldukça büyük bir avantaj sağlıyor. IOTA'nın sağladığı bu teknoloji aslında bir hayalin ötesinde çünkü hazlihazırda 10 milyar dolardan fazla işlem gerçekleştirmiş bir teknolojiden söz ediyoruz.
Tüm bu nedenler IOTA'yı nesnelerin interneti (IoT) alanında oldukça önemli bir yere taşıyor ve IOTA yatırımı yapmak oldukça akıllıca gelebiliyor. Unutulmaması gereken tek şey ise şu anda bu teknolojinin emekleme aşamasında olduğu. IOTA'nın doğru seçim olup olmadığı konusunda RBVC'nin ortağı olan Dr. Hongquan Jiang şöyle diyor:
"RBVC, tabi ki diğer dağıtık defter teknolojilerini de (DLT) takip ediyor, değerlendiriyor ve birlikte çalışıyor. İlk yatırım olarak IOTA'yı seçmek, IOTA kurucu ekibi ile uzun süren çalışmalarımızın ve ekibimizin kurucu ekipten etkilenmesinden kaynaklanıyor. IOTA, IoT'de oldukça önemli olabilecek ölçeklenebilirlik ve işlem maliyetleri gibi sorunları çözebilme potansiyeline sahiptir. IOTA teknolojisinin henüz erken bir döneminde olduğumuzu biliyoruz. Ancak gelecekte daha da olgunlaşırsa IoT endüstrisi için büyük bir atılım olabilir."
Nesnelerin internetini (IoT), Blockchain ve Tangle gibi teknolojilerle birlikte nasıl bir gelecek bekliyor?
IOTA Vakfı'nın kurucularından Dominik Schiener, "IoT'nin amacı, bizi çevreleyen sistemleri büyük ölçüde otomatikleştirmek ve optimize etmek, hayatlarımızı daha pürüzsüz, verimli ve güvenli hale getirmek" diyor. "Önümüzdeki 5 yıl boyunca altyapımızın büyük bir bölümü akıllı cihazlar ve sensörlerle daha bağlantılı hale gelecek ve otomatikleşecektir. Güvenlik konusunda çözülmesi gereken bazı zorluklar yok değil fakat tam da burada dağıtılmış defterler yeni güvenlik uygulamaları için önemli bir rol oynayabilir."
Schiener, "IOTA gibi bir protokolle yalnızca makinelerin otomasyonu üzerinde değil, makinelerin tam özerkliği üzerinde çalışıyoruz. Bu yeni ekonomide makinelerin birbirleriyle işlem yapmalarını sağlıyoruz" dedi. Bu durum, IoT'nin potansiyelini gerçekten açığa çıkaracak önemli bir amaç.
RBVC ve IOTA arasındaki bu ilişki şüphesiz her iki taraf için de oldukça büyük faydalar sağlayacaktır. Bosch, nesnelerin interneti alanında öncü çalışmalar yaparken IOTA ekibi ile deneyimlerini ve sektörel bağlantılarını sağlayabilir ve bu sayede IOTA'nın deneyimleyemediği detayları büyük isimlerle deneyimlemesini sağlayabilir.
IOTA, bu haberin yayılması sonrası Coinmarketcap verilerin göre %35'den fazla değer kazandı ve sıralamada 8. sıradan tekrar 6. sıraya yükseldi.
IOTA'nın geleceği hakkındaki görüşlerinizi yorum alanında paylaşmayı ihmal etmeyin.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap