ING baş ekonomisti "bitcoin sınırlı bir değer olarak kalacak"

ING baş ekonomisti

ING bankasının baş ekonomisti Teunis Brosens, 18 Aralık'ta yayınladığı bir raporda bitcoinin kullanım alanının "teknoloji meraklıları, gizlilik takıntısı olan insanlar ve geleneksel para birimlerinden (enflasyondan) korkan" kişilerle sınırlı olacağını savundu.

"Uzun vadede bitcoinin daha geniş kitlelere verebileceği pek bir şey yok. Muhtemelen bir grup kullanıcı arasında kullanılan niş bir ürün haline gelecek" şeklinde hazırladığı raporda paylaştı.

Brosens'in görüşleri son zamanlarda bitcoin dünyasında meydana gelen gelişmelerle pek örtüşmüyor. Amerikan borsalarında vadeli işlemlerin başlamış olması bu görüşle çatışan önemli gelişmelerden biri. Şu anda yaklaşık 18.000$'lık piyasa değeri ve 300 milyar dolarlık pazarı ile "sadece bir grup meraklının" ötesine geçmiş olduğunu söyleyebiliriz, en azından şimdilik.

Bitcoinin genellikle "güçlü" yönü olarak anlatılan yönleri (örneğin merkeziyetçi bir sistem olmaması) dolayısıyla çok daha geniş bir kitleye yayılamayacağını beliriyor Teunis Brosens ve ekliyor. "Bitcoin fiyatındaki oynaklık, tüketiciler için iyi bir ödeme yöntemi olmasını engelliyor."

"Bitcoinin ödeme aracı olarak kullanılabilmesi için istikrarlı olması gerekiyor. Bugün büyük boy bir latte aldığınız paranızla yarın sadece küçük bir espresso alacak olmanız pek hoş değil."

Ekonomistin yorumları genel olarak bitcoin özelinde olsa da daha sonra eleştirilerini bütün kripto para dünyasına yönelterek açık kaynak kodlu olmaları dolayısıyla kitlesel pazarlarda kullanmak için pek uygun olmadıklarına dikkat çekti.

Bitcoin ve kripto paralar için negatif bir tablo çizerken Brosens, blockchain teknolojisini övmeyi de ihmal etmedi.

"Blockchain, finanstan sağlık hizmetlerine, noterden oy vermeye kadar çok çeşitli alanlarda ilerleme sağlayabilecek etkileyici bir teknolojidir." dedi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.