Kickstarter'da en fazla destek toplayan yerli girişim Monument, geliştirdiği yeni nesil dosya depolama cihazıyla ABD'de perakende satış noktalarına girmeye başladı. Fotoğraflarda yüz tanıma başarısını ise yüzde 97'ye yükselten Monument, bu iki adımla satışlarını hızlandırarak büyümeyi hedefliyor.
İlk perakende adımını Kaliforniya'da attı
Ev ve ofislerde merkezi bir depolama cihazı olarak kullanılabilen Monument, sıradan bir depolama aygıtı değil. Yüz ve içerik tanıma özellikleriyle benzerlerinden farklılaşıyor. Kickstarter ve Indigogo kampanyalarıyla yaklaşık 7000 cihazı 94 ülkedeki sahiplerine ulaştıran Monument, bu kampayaların ardından Amazon ve ağırlıklı olarak kendi sitesi üzerinden satış yapmaya başlamıştı. Aldığımız yeni bilgiye göre Monument ABD'de ilk perakande satış kanalında müşterilerle buluşmaya başlamış.
Monument Kurucu Ortağı Ercan Erciyes, ACT liderliğindeki son yatırımın ardından perakende satış kanallarındaki çalışmaların hızlandığını ve bunun sonuç verdiğini dile getiriyor. İlk olarak Kaliforniya'da seçili bir mağazada (Bestbuy) tüketicilerle buluşan Monument, 199 dolar fiyat etiketiyle satışa sunulmuş durumda. Ercan Erciyes, böyle büyük bir elektronik mağazasında yer almayı çok istediklerini söylüyor ve 'Araştırabildiğimiz kadarıyla BestBuy mağazalarında satılan tek Türkiye orijinli ürün sanıyorum şu anda sadece Monument." diye ekliyor.
Best Buy sonrasında, özellikle Amerika pazarında fiziksel satış noktalarına girmenin daha kolay olacağı malum. Ercan Erciyes de bu noktaya işaret ediyor ve "Parekende çok farklı bir operasyon. Best Buy başlı başına ayrı bir proje oldu bizim için. Bu yıl hedefimiz satış kanallarının sayısını artırmak ve uluslararası distribütörlükler vermek olacak." diyor. Yani 2018'de Monument'i farklı satış noktalarında görmeye başlamamız işten bile değil. Türkiye'deki tüketici elektroniği mağazalarının ne zaman adım atacağı ise şimdilik meçhul.
Yüzde tanımada yüzde 97 başarı
Yapay zeka çalışmalarını daha da ileriye taşıdığını öğrendiğimiz Monument, cihaz üzerinde yüzde 97 başarıyla yüz tanıma seviyesine ulaşmış ki bu oranın istatistiklere göre bir insanın yüz karşılaştırma oranına eş değer bir performans olduğu dile getiriliyor. Bunu nasıl başardıklarını sorduğumda ise Ercan Erciyes şu yanıtı paylaşıyor;
Şu anda yüz tanımada Baidu ve Google en başarılı teknolojiler; performansları yüzde 99.77 civarında. Bizim öncelikli hedefimiz, bu alanda kullanılabilir bir seviyeye ulaşmak; state-of-the-art teknolojiyi elde etmek değil. Biz de birçok firma gibi burada açık kaynak kodlu yapıları kullanıyoruz. Bizim burada getirdiğimiz en büyük farklılık, bunu bulut yapılar üzerinde değil, cihaz üzerindeki bir ARM işlemci üzerinde yapıyor olmamız. Bunun için yapay zeka modelinde optimizasyonlar gerçekleştirdik ve donanım mimarisine bağlı çalışmasını hızlandıracak entegrasyonlar sağladık. Fotoğraf üzerinde yüzde 97 üzerinde yüz tanıma yapabiliyoruz ama henüz video üzerinde yüz tanıma özelliği sunmuyoruz.
Monument, kullanıcı gizliliği açısından toplamda ne kadar içerik arşivlendiğini paylaşamıyor ancak yapılan kullanıcı anketine göre 100 binden fazla içeriğe sahip yüzlerce Monument kullanıcısı bulunuyor. Sıra dışı bir kullanıcı ise Monument'te 250 bin içerik depoladığını dile getirmiş.
Ercan Erciyes bu adımlarla daha hızlı bir satış grafiği yakalamak istediklerini söylerken 2018'in bir çok alanda kırılma yaşayacakları bir yıl olacağını söylüyor. Yeni iş birlikleri ve farklı servislerin geleceği haberini paylaşan Erciyes, Monument ekibinin genişleyeceğini ve şu anda İTÜ Magnet'de küçük bir Ar-Ge takımının olduğunu da paylaşıyor.
Özelllikle çok fotoğraf çekiyor ve bunları depolarken bulut tabanlı servislerden istediğiniz verimi alamıyor veya 0 servislere güvenmiyorsanız getmonument.com'a göz atmanızı tavsiye ederim.