Fintech ekosisteminin bir araya geldiği Webrazzi Fintech 2017 konferansımızda Microsoft Türkiye'nin Finans Sektörü Satış Müdürü Duygu Ateş FinTech'lerin finans sektörüne etkisi üzerine bir konuşma yaptı.
Önümüzdeki yıllarda Türkiye'nin ilk sıralarda yer alan Fintech girişimleri çıkarabileceğini söyleyen Duygu Ateş, Microsoft'un bu konudaki vizyonunu izleyicilerle paylaştı. Microsoft'un "Mobile First" ve "Cloud First" prensibiyle hareket ettiğini ifade eden Ateş, Microsoft'un mobil ve bulut teknolojilerini önceliklendirerek bu alt yapıları güncel teknolojilerle de desteklediklerini belirtti.
Son zamanlarda sektörün müşteri hizmetleri tarafında özellikle bot altyapılarıyla desteklendiğini söyleyen Ateş, bot teknolojinin yeni olmamasına rağmen popüler olduğunu ifade etti. Bunun nedenini ise bot teknolojisinin machine learning ile desteklendiğinde insanvari bir müşteri hizmetleri elde edilmesiyle ilişkilendirdi.
Girişimleri desteklemek üzere alt yapılar geliştirdiklerini ifade eden Ateş, bankaların finans sektöründeki dijital dönüşümün kalbinde olduğu kadar bir tehditle karşı karşıya olduğunu da belirtti. Fintech'in bankalara rekabet oluşturabileceğinin de altını çizdi.
Bankacılık işlemlerinin yüzde 40'tan başlayarak yüzde 70'e varan bir oranda dijitalden gerçekleştiğini belirten Ateş, müşterinin ne istediğini anlayan yapıların da öne çıktığını vurguladı. Finansal servislerin dijital dönüşümüyle birlikte geleneksel bankacılığın yanı sıra ön görüye dayanarak hareket eden bankaların ortaya çıktığını da belirtti. Ateş, bütün bu dönüşüm için çeşitli araçlar bulunduğunu ancak özellikle bulut teknolojilerinin, yapay zekanın, machine ve deep learning'in herkes tarafından erişilebilir olmasının dönüşümü hissedilebilir kıldığını vurguladı.
Sunumunda Skype'ın video görüşme esnasında simultane tercüme özelliğini göstere bir videoya da yer veren Ateş, Türkiye'deki girişimlerin dil bariyeri konusuna da değindi. Gelişen teknoloji ile birlikte dilin ne olduğunu anlamadan, müşterimizin neyi söylemek istediğini anlayabileceğimizi ve onlara ne önerebileceğimize odaklanabileceğimizi ifade etti.
Markaların farklı kurumlarla yaptıkları teknolojik işbirlikleri sonucunda müşterilerin ilgili kanalın müşteri hizmetlerine gittiğinde yüz ve ifade tanıma teknolojisiyle, isteklerini ön görebildiğini söyledi. Böylece markaların bu öngörülen istekler doğrultusunda hizmetler sunabildiğini de ekledi.
1920'lerdeki şirketlerin çok azının yaşadığını ifade eden Ateş, günümüzde şirketlerin hayatta kalabilmek adına teknolojiye yatırım yapmak zorunda olduğunu ifade etti.
Microsoft sadece finans sektöründekilere değil tüm girişimlere yatırım yaptığını belirten Ateş, Türkiye'de de girişimlere mentörlük verdiklerini de söyledi. Her girişim için farklı çözümler sunan Microsoft, girişimleri firmalarla buluşturuyor ve girişimlerin globaldeki yeni pazarlara açılmasına ya da globaldeki girişimlerin farklı pazarlara açılmasına yardımcı oluyor.
Girişimlerin doğrudan Microsoft'a başvurabileceğini söyleyen Ateş, aynı zamanda bankalarla yürüttükleri çalışmalar üzerinden de destek alabileceğini belirtti. Microsoft şirketini yeni kuranlar için Azure ve Cloud üzerinden yapay zeka ve machine learning gibi güncel teknoloji altyapıları da sunuyor.
Türkiye'de destek verdikleri girişimler için VERIPARK'ı örnek gösteren Ateş, bankalara global bir çözüm sunan şirketin Microsoft desteğiyle yurt dışına açıldığını belirtti.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap