GYİAD, Maliye Bakanlığı'na girişimcileri ilgilendirecek 25 maddelik öneri teklifinde bulundu

GYİAD, Maliye Bakanlığı'na girişimcileri ilgilendirecek 25 maddelik öneri teklifinde bulundu

Türkiye’de e-ticaretten finansal teknolojilere, yatırım teşviklerinden yapay zekâya kadar her alanda teknoloji odaklı lobi çalışmalarının artması gerekiyor ve özel sektör - kamu ilişkisi bu noktada büyük önem taşıyor. Genç Yönetici ve İşadamları Derneği’nin (GYİAD) Maliye Bakanı’na sunduğu 25 maddelik öneri teklifini de bu noktada sizlerle paylaşmamızda fayda var.

Teknoloji sektörü odaklı KOBİ’ler ve girişimcilere yönelik önerilerini Maliye Bakanı’na sunan GYİAD, aldığımız bilgilere göre toplamda 25 başlıkta görüş bildirdi ancak aşağıdaki 3 maddeyi ön plana çıkıyor.

Girişimlere 3 yıllık KDV muafiyeti getirilsin

GYİAD’ın dikkat çeken önerilerinden biri ’start-up’ olarak nitelendirilen şirketlere KDV açısından mali kolaylıklar sağlanması yönünde. GYİAD bu şirketlerin kurulduktan sonra üç yıl boyunca KDV mükellefi olmamaları öneriyor ve ülkemiz de dünya devi olabilecek 2-3 girişimin çıkmasının bile ekonomiye önemli katkı sağlayacağı belirtiliyor.

Teknoloji şirketlerinin KDV alacaklarına öncelik verilsin

Dikkat çeken bir diğer öneri girişimlerin KDV alacaklarına dair. GYİAD, Türkiye’nin yüksek teknolojili üretim hedefine öncülük ederken, biriken KDV alacakları kendilerine ek bir yük oluşturduğunu ifade ediyor ve bu şirketlerin KDV alacaklarının en geç 3 ay içinde ödenmesini öneriyor.

Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği (GYİAD) Başkanı Yiğit Savcı “94,3 milyar TL satış hacmi yaratan bu şirketlerin KDV alacaklarının kısa sürede ödenmesi halinde, önemli bir maliyet unsurundan kurtularak daha rekabetçi hale gelecekleri düşüncesindeyiz.” diye ekliyor.

İnternetten kartlı alışverişe düşük KDV uygulansın

GYİAD’ın üzerinde durduğu 3. önemli madde ise kredi kartı ile yapılan online alışverişleri ilgilendiriyor. Kredi kartı ile yapılan harcamaların ve internet üzerinden yapılan harcamaların yüzde yüz kayıtlı olduğuna dikkat çeken Yiğit Savcı, bu tür harcamalarda yüzde 8 gibi daha düşük KDV oranının uygulanabileceğini öne sürüyor. Savcu “Bu sayede 12,2 milyar TL ilave KDV geliri elde edileceği gibi, hane halkları da 15,3 milyar TL tasarruf etmiş olacaktır.” diye de ekliyor. Diğer yandan bu adımın kamu için vergi ve SGK tabanını genişleteceğini de öngörüyor.

GYİAD'ın bu adımının Maliye Bakanlığı'nda nasıl karşılanacağını elbette kestirmek zor ancak bu alanda bir adım atılmış olması bile girişimcilik ekosistemi adına faydalı dönüşler alınmasını sağlayabilir. Dilerseniz GYİAD'ın 25 maddelik öneri listesinin tamamına göz atabilir, girişim ekosisteminin dikkat çekmesi adına bu önerilerden faydalanabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.