Yeni nesil uygulamaları neler şekillendiriyor?

Yeni nesil uygulamaları neler şekillendiriyor?

İlk kez gerçekleştirdiğimiz Webrazzi Developer 2017 konferansının üçüncü oturumunda IBM Türk Bulut Teknolojileri Lideri Mehmet Özgür Depren, yazılımcıların yeni nesil uygulamaları geliştirirken kullanabileceği Cloud, Microservices ve Container yapılarını aktardı.

Konuşmasına sektördeki birçok firmanın ve CEO'nun piyasaya yeni girecek şirketlerin, sektörü değiştirebilecek yapıları ortaya çıkarmasından kaygılandığını belirterek başlayan Depren, köklü firmaların ve yeni girişimlerin Spotify, Uber ve Netflix gibi iş modelinden hızlıca ürüne dönüşen yapılarla rekabet etmek için yeni çözümler kullanabileceğini ifade etti.

Yakın zamanda mobil uygulamalara karşı toleransın düştüğünü belirten Depren, yeni geliştirilen uygulamaların ölçeklendirme tarafında esnekliğe ihtiyacı olduğunu da vurguladı. Esneklik konusunda Cloud Native'den söz eden Depren, Cloud Native ile programlanabilir altyapılar kullanıldığında uygulama içinde kullanıcı sayısı arttıkça bu artışla birlikte gelecek yükün de kaldırılabildiğini ifade etti.

Bir diğer çözümün ise uygulamaları tasarlarken Microservices ile yapıyı küçük parçalara bölerek yönetmek olduğunu belirtti. Amazon'un CEO'su Jeff Bezos'un "İki Pizzalık Ekip" stratejisine gönderme yapan Deren, "Geliştirecek ekibin "iki pizzalık ekip" olmasının ciddi avantajları var." dedi.

Microservices tarafında yazılımcıların uygulamalarına ölçeklenebilirlik, çeviklik ve esneklik katabildiğini söyleyen Deren'e göre yazılımcılar, Microservices kullanarak uygulamalarını ölçeklendirerek iş yükünü kolayca yönetebiliyor. Üstelik Microservices'ta sürekli hızlı fonksiyonlar ekleyerek pazara daha hızlı giriş yapabilmek de mümkün. Son olarak uygulamalara esneklik ekleyerek uygulamanın hata verme ihtimali de azaltılabiliyor.

Farklı yazılım dillerini birarada kullanabileceğiniz Microservices'ta uygulamanın sadece belli kısımlarını değiştirmeniz de mümkün. Örneğin, uygulama içinde başka bölümlere dokunmadan sadece tavsiye kısmını değiştirebiliyorsunuz. Üstelik var olan uygulamaya farklı dilde yeni kısımlar da ekleyebiliyorsunuz.

Nereden Başlamalı? 

Yeni ihtiyaçları hızlıca giderebilmek adına Microservices tarafında işe önyüzden başlamanın faydalı olduğunu ifade eden Deren, Microservices'e geçmek isteyen yazılımcılar için öneriler de sundu. Var olan bir uygulamayı parçalar halinde Microservices'a geçirebileceğinizi söyleyen Deren, yeni kısımları da Microservices'le yazmanın mümkün olduğunu vurguladı.

Uygulamanızı Microservice'a geçirmek istiyorsanız öncelikle Agile Development, Continuous Integration,  Continous Delivery, DevOps ve Architecture aşamalarını tamamlamış olmanız gerekiyor.

Microservices, Containers ve Cloud Native hakkında daha detaylı bilgi almak için IBM MeetUp'lara katılabilir ya da IBM'in web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.