Softbank ile anlaşan Uber, hisselerinin yüzde 14'ünü satabilir

Softbank ile anlaşan Uber, hisselerinin yüzde 14'ünü satabilir

Borsaya açılma konusundaki beklentileri 2019 sonrasına erteleyen Uber, Softbank ile önemli bir yatırım anlaşmasına vardığını onayladı. Henüz anlaşmanın şartları net değil ancak Uber’in yüzde 14 kadar büyük bir hisseyi elden çıkarabileceği konuşuluyor.

Softbank’ın Uber’e yatırım yapmaya hazırlandığı üzerine haberler çıkmaya başladıktan kısa süre sonra Uber tarafından konuyu teyit eden bir bilgi geldi. Taraflar arasındaki anlaşmayı teyit eden Uber yetkilisi anlaşma şartlarına dair bilgi vermiyor ancak gelen dedikodular Softbank ve Dragoneer Investment Group liderliğindeki yatırımcı grubunun Uber’e 1 milyar dolarlık bir yatırım yapacağı yönünde. Üstelik bu yatırım bir başlangıç niteliğinde ve Uber’in 9 milyar dolarlık hissesini bu konsorsiyuma satacağına dair tahminler de paylaşılıyor. Bu büyük yatırıma Yemek Sepeti yatırımından hatırlayacağınız General Atlantic’in katılacağı da belirtiliyor.

Söz konusu yatırım turunun 28 Kasım’da imzalanacağını ve 20 iş günü içinde tamamlanacağına dair bilgiler var. Uber’i 70 milyar dolardan değerleyecek ilk yatırımın G serisi yatırım turunun devamı olacağı da paylaşılıyor.

Binlerce Uber çalışanı hisselerini paraya çevirebilecek

Bu yatırımın gerçekleşmesi zor bir yıl geçiren ve CEO’sunu değişen Uber için oldukça önem arzediyor zira Uber’in dişine göre çok fazla yatırımcının olmadığı söylenebilir. Dolayısıyla Softbank Uber’in değerlemesini düşürmeden yatırım yapabilecek en uygun yatırımcılardan biri olarak göze çarpıyor. Söz konusu yatırım turunun gerçekleşmesi halinde Softbank’ın Uber çalışanlarının hisselerini de toplayacağı belirtiliyor. Bu durum şimdiye kadar zorunlu olarak satış yapamayan Uber çalışanlarını mutlu edebilir. Zira şirket halka arzını 2019’da yapmayacağını açıklamıştı. Sadece biraz geri alım yaparak bir kaç yüz kişinin elindeki hisseleri nakite çevirmesine imkan tanıdı. Softbank yatırımıyla binlerce Uber çalışanının hisselerini elden çıkarabileceği tahmin ediliyor.

Bildiğiniz gibi Softbank, Apple’ın da 1 milyar dolar ile dahil olduğu 93 milyar dolarlık bir teknoloji fonu kurmuştu. Büyük yatırımlarla teknoloji sektörüne yön vermeye başlayan şirketin bu fondaki en büyük ortaklarından biri de Suudi Arabistan Yatırım Fonu olmuştu. Softbank’ın son olarak Uber’i Çin’de saf dışı eden Didi Chuxing’in 5-6 milyar dolarlık yatırım turuna katılacağı da konuşulmuştu. Gelişmelerin nasıl devam edeceğini izlemeye devam edeceğiz.

Görsel Kaynak: Pexels

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.