2015'te NASA'nın araştırma ofisine kabul edilen girişim olarak tanıttığımız Reengen, yerli ve yabancı yatırımcıların katıldığı seri-A öncesi yatırım turunu tamamladığını açıkladı.
Kısaca özetlemek gerekirse Reengen konutlar, ticari binalar, endüstriyel tesisler ve yenilenebilir enerji santralleri için bulut tabanlı enerji iş zekası çözümleri sunan bir girişim. Kendini entegre enerji alanında bir IoT platformu olarak konumlandıran Reengen, sunduğu veri analizi hizmetleriyle şirketlerin/fabrikaların önemli ölçüde enerji tasarrufu yapmalarına aracılık ediyor. Geçtiğimiz 3 yılda Avrupa Birliği FP7 Araştırma Projeleri fonundan toplam 1 milyon euro hibe kazanan İstanbul merkezli girişim, önümüzdeki 5 yılda 1 milyon binanın enerji yönetimini dijital olarak yönetmek istiyor.
Reengen Kurucu Ortağı ve CEO'su Şahin Çağlayan, yeni yatırım turu hakkında tutar bilgisi vermiyor ancak Seattle merkezli etki yatırımı (Impact Investment) fonu Capria Ventures, Capria'nın Türkiye'deki yatırımcısı ve ortağı olduğu idacapital ve Soyak Holding A.Ş.'ten Cem Tüfekçi'nin bu yatırım turuna katıldığı bilgisini paylaşıyor. Bir binanın tüm enerji tüketimini (HVAC – Isitma, Havalandırma ve İklimlendirme) kontrol altına almayı ve iyileştirmeyi vadeden Reengen, özellikle Türkiye'de daha hızlı büyüme adımları atmayı ve altyapısını bir ileri aşamaya taşımayı hedefliyor.
Yüzde 10 enerji tasarrufu ve daha fazlası
Bulut tabanlı bir enerji yönetim sistemi sunan Reengen, ortalama gerçek zamanlı sensör verilerine göre şirketlere yüzde 10 enerji tasarrufu, yıllık 600 kişi/saat operasyonel verimlilik vadediyor. Çok sayıdaki farklı sensör, cihaz ve sistemler üzerinden topladığı verileri anlamlandıran Reengen, 'Enerji, yeni internettir.' mottosunu kullanıyor. Geleceğin enerji ağını kurmakta olduklarına inanan girişim, Türkiye'nin dışında Hindistan, Brezilya, Meksika ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerde de faaliyet gösteriyor.
Uluslararası büyümesini hızlandıracak
Reengen CEO'su Şahin Çağlayan, EMEA bölgesinde enerji odaklı veri analitiği alanında çok hızlı bir büyüme yakaladıklarını ve yeni pazarlara açılmayı hedeflediklerini paylaşıyor. Yeni yatırımcılarının katkısıyla da bu büyümeyi daha ileri bir seviyeye ulaştırmak istediklerini ekliyor. Reengen Kurucu Ortağı ve COO'su Burak Sefer, lisans parası almak yerine enerji yönetimine dönük bir SaaS ürünü sunduklarını ve genel olarak müşterilerinin üçüncü aydan itibaren yatırımlarının geri dönüşünü büyük ölçüde aldıklarını paylaşıyor. Reengen'in ürün ve servislerden sorumlu kurucu ortağı Utku Simitli ise önümüzdeki dönemde yazılım ve veri analitiği ekiplerini güçlendireceklerini söylüyor ve bu alanda çalışmak isteyen yeteneklere mesaj gönderiyor.
Yatırımla ilgili açıklamalarını aldığımız idacapital Yönetici Ortağı Cem Baytok, Reengen'in sunduğu güçlü değer teklifinin sürdürülebilir olmasına vurgu yaparken; Capria Ventures Yatırım Ortağı Dan Kranzler de idacapital'in Reengen'e yatırımını desteklemekten mutlu olduklarını ve enerji alanındaki dijital dönüşümde stratejik bir adım attıklarını ifade ediyor.
Söz konusu yatırım ve açıklamalar elbette Reengen'in bugünü ve yarını için oldukça önemli. Bununla birlikte Türkiye'den dünya pazarına açılan bir enerji yönetim yazılımının çıkması sektör için çok daha umut verici bir durum. Şu anda 5 ülkedeki binlerce binadan veri toplayan ve sürekli kendini optimize eden Reengen, umarım kendine çekeceği yeteneklerle küresel hedeflerine daha hızlı ulaşma şansı yakalayabilir.
Geçtiğimiz yıl Microsoft CEO’su Satya Nadella’nın Reengen'i geleceği şekillendirecek yüksek teknoloji şirketlerinden biri olarak gösterdiğini de paylaşmadan geçmeyelim. Detaylar için reengen.com'u ziyaret edebilir, Şahin Çağlayan'ın Reengen'i tanıttığı Webrazzi Online Demo Day videomuza göz atabilirsiniz.