Black Mirror bölümlerini hatırlatan bir haber ile karşınızdayız. Avustralya'nın Melbourne şehrinde Şubat 2018'de gerçekleşecek olan teknoloji ve kültür festivali Pause, katılımcılarına bilet vermek yerine onların bedenine mikroçip yerleştirmeye karar verdi. Bu festivale gidecek olan VIP bilet sahibi 10 kişi, Near Field Communication (NFC) tarafından ellerine çip yerleştirilmesi için gönüllü oldu.
Sadece ticari amaçla kullanılan mikroçiplerin hala erken aşamada olması ve bilgi depolama konusunda sınırlı imkanlara sahip olması bu deneyin önüne geçmek için yeterli olmadı. Yakın zamanda baş parmakları ile işaret parmakları arasındaki bölgeye çip yerleştirilen gönüllüler ise bu sayede 3 günlük VIP biletlerine kavuşmuş oldu. Bilet bilgileri mikroçip henüz kullanıcılara yerleştirilmeden önce cihaza yüklendi. Kullanıcılar aynı zamanda bu mikroçip sayesinde evlerindeki, spor salonlarındaki ve iş yerlerindeki kapıları açabiliyor. Mikroçip, ayrıca toplu taşıma araçlarında elektronik bilet yerine de kullanılabiliyor.
Tüm bunlar için bedeninize bir mikroçip yerleştirmeye değer mi emin olamıyoruz. Yukarıda belirttiğimiz özelliklerle birlikte dört ay boyunca günlük hayatlarını sürdürecek olan gönüllüler Şubat ayında gerçekleşecek olan etkinlikte de yerleştirilebilir teknoloji uzmanı Kayla Heffernan eşliğinde bir panele katılacaklar. Panelin konusu tahmin edebileceğiniz gibi çiplerin kullanışlı olup olmadığı üzerine.
Şu anda yerleştirilebilir teknoloji uygulamaları üzerine doktora yapan Heffernan'ın elinde ise iki adet mikroçip bulunuyor. Mikroçiplerinden biri evine, bir diğeri ise ofisine erişmesini sağlıyor. Heffernan mikroçipler hakkındaki görüşü ise şu şekilde: "Aslında her yerde kullanılabilecek olsa; yani ev, iş yeri, spor salonu gibi yerlerde tek bir çip kullanabilecek olsanız, insanlar bir tane edinmek için daha fazla harekete geçebilir. Ödeme yapma seçeneği ise bu uygulamayı oldukça popüler yapar. Bununla ödeme yapabildiğiniz zaman her geçen gün daha fazla kişi çiplerden satın alacak. "
Henüz ticari amaçla kullanılan çiplerin kimseye zararı dokunmadı. Ancak bu dokunmayacağı anlamına da gelmiyor. Bu konuda kesin olan tek bir şey var, o da henüz tam anlamıyla algılayamadığımız bir teknolojiyi, bedenimizde test edecek kadar ileri gittiğimiz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap