Bidolubaski.com, 7 milyar liralık bir sektörü tamamen dijitalleştirmek istiyor

Bidolubaski.com, 7 milyar liralık bir sektörü tamamen dijitalleştirmek istiyor

Türkiye'de e-ticaretin toplam perakende içindeki payı yüzde 3,5 civarında. Bazı dikeyler elbette bu oranı aşıyor, bazılarıysa halen oldukça bakir ve büyük bir potansiyele sahip. Matbaa ve baskı dikeyi de bu ikinci gruba giriyor ve bu alandaki girişimlerden Bidolubaski.com kendi dikeyinin pazar payını hızla arttırmak istiyor.

Online matbaa hizmetleri veren Bidolubaski.com, bir e-ticaret sitesi olarak 2014 yılında kurulmuştu. 2015 yılında yapılan yönetim değişikliğiyle Bidolubaski.com daha önce yazılım şirketi sahibi olan Ömer Atakoğlu ve Onur Durmuş’un girişimi haline gelmiş ve bu iki girişimci 'çok az yeniliğe sahip bu devasa pazarda oyunun kurallarını yeniden yazmaya çalışıyor.

7,3 milyar TL'lik bakir bir pazar

Şu anda Bidolubaski.com'da kişisel ürünlerden promosyon ürünlerine, reklam ürünlerinden ıslak mendil ve gıda dolum ürünlerine kadar farklı kategorilerde çok çeşitli ürünler bulmak mümkün. Ancak girişim kendini bir e-ticaret şirketinden öte, bir teknoloji firması olarak konumlandırıyor. İstenilen ürünlere istenilen baskıları yapan girişim, matbaaya gitmeden de her işinizi çözebilmeniz için çalışıyor.

Yenilenen Bidolubaski.com'un mimarlarından Ömer Atakoğlu da matbaa pazarındaki bu potansiyeli şu rakamlarla koyuyor;

Matbaa pazarının 7.3 milyar TL’den oluştuğu Türkiye’de sadece yüzde 1.3’lük kısım online kanallardan geliyor. Almanya, Avusturya ve İsviçre’de ise pazar 25.2 milyar Euro’luk bir büyüklüğe sahip. Bu rakamın 6.1 milyar Euro’su e-ticaret üzerinden elde edilirken, 2017 yılının 6.7 Milyar Euro ile kapatılması öngörülüyor.

Avrupa’da 2010 yılında bin 40 olan online baskı sayfa sayısı ise 2016 yılında 2 bin yüz adet olarak raporlandı.

Yüzde 400 büyüme

Aldığım bilgilere göre Bidolubaskı, Haziran 2015’ten bu yana 100 bine yakın üyeye 100’ü aşkın ürün ve 10 binden fazla ürün varyasyonu sunar hale gelmiş. İstanbul merkezli girişim, 2017 yılı itibarıyla geçen yıla göre yüzde 400 büyüme (cirosal) yakalamış ve elli bin müşterisiyle, yıllık ortalama 3 milyon ziyaretçiyi kendine çekmeye başlamış.

Yukarıdaki rakamlar elbette Türkiye'de pazarı için önemli. Fakat Bidolubaskı ihracat potansiyeli yüksek bu sektörde önce yerel pazarı büyütüp ardından bu dikeyde (online matbaacılık) bölgesel bir oyuncu olmak istiyor. 2018 yılında yüzde 100’ün üzerinde büyümeyi ve ürün çeşitliliğini 200’ün üzerine taşımayı planlayan girişim bu sayede e-ihracat için yatırım yapacak noktaya ulaşmayı planlıyor.

E-ticaret Türkiye'de halen zor tarafları olan bir alan ve baskı işleri kendi içinde handikaplara sahip. bidolubaski.com da elbette işin bu sivri taraflarından azade değil. Ancak stratejik melek yatırımcısıyla 27 üretim merkezi ve 100’ü aşkın makinelik üretim gücüne sahip olması ve yenilikçi yaklaşımı önemli birer avantaj. Matbaacılık sektörünün nasıl dijitalleşeceğini ve Bidolubaski.com'un bu dönüşümdeki payını önümüzdeki yıllarda hep birlikte göreceğiz...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.