PingTurk: Site ve sunucu erişim izlemesinde yerli çözüm

PingTurk: Site ve sunucu erişim izlemesinde yerli çözüm

İnternette iş sahibi olmanın birinci kuralı elbette erişilebilir olmak. Aksi takdirde her saniyenin cezası ziyaretçi kaybından başlayıp milyonlarca dolarlık kayıplara kadar gidiyor. Tam da bu noktada site/sunucu erişim izlemesi bu yazıda tanıttığımız PingTurk.com da tam olarak bu işi yapıyor.

PingTurk, Metriksoft Yazılım çatısı altında Murat Balkan'ın öncülüğünde geliştirilen bir MaaS (Monitoring as a Service) girişimi. 2014 yılında hizmete sunulan bulut tabanlı platform, erişilebilirliğinizi her an kontrol ediyor ve olası sorunları hızlıca bildirerek (IVR araması, SMS, Email, Twitter, Web, Mobil Push) sistemi yeniden ayağa kaldırmanızı sağlıyor. Bu sayede hem gerçekleşmesi muhtemel kayıpları en aza indirmeyi ve hem de müşteri deneyiminin sürdürülebilir olmasını hedefliyor.

6 ilde 11 izleme noktası

Metriksoft Kurucu ortağı ve PingTurk'un mimarı olan Murat Balkan, Türkiye'de 6 ilde 11 izleme noktası ve yurt dışında 2 ülkede sunucuları bulunduğunu paylaşıyor. Balkan, sayfa açılış hızı, sayfalardaki belirli kelimelerin varlığı, açılış hızı sapması, http kodları gibi başarı kriterlerine uygunluğun sürekli test edildiğini de söylüyor. HTTP aracılığıyla yapılan web sitesi testlerinin yanı sıra DNS, SSH, Ping, Email Roundtrip, Traceroute ve kuruma özel protokol testleri de PingTurk tarafından hizmet olarak sunuluyor.

"Yurt dışı çıkışlarının nereden izlendiği önemli"

Şu anda 20 kurumsal müşteriye hizmet veren PingTürk'ün müşterileri arasında önemli gazete/haber siteleri ve teknoloji şirketleri var. Ancak sadece büyük kurumsal şirketler değil, girişimcilerin ve KOBİ'lerin de kullanabileceği paketler sunuyor.

Murat Balkan / PingTurk

Murat Balkan PingTürk'ün yabancı örneklerden farkını da şöyle ifade ediyor;

Bizim sistemin yurt dışı muadillerine göre en önemli farkı, ölçümlerin Türkiye içerisindeki farklı coğrafi bölgelerden yapılıyor olması. Bu da yurt dışı çıkışlarında problem olması durumunda karşılaşılan hatalı (false-positive) alarmların önüne geçilmesini sağlıyor.

PingTurk ayrıca izleme noktası gruplama (Yedekli hatları modelleme), Traceroute path değişimlerini algılama ve özellikle DDOS saldırılarında erken uyarı mekanizması olarak kullanılabilecek Veri Profilleme özelliklerini de sunuyor.

Aldığım bilgilere göre PingTurk'ün veri merkezleri İstanbul, İzmir, Ankara , Adana , Bursa , Denizli gibi illerde konumlanmış durumda. Bunlara ek olarak farklı operatörlerin mobil şebekeleri üzerinden de sayfanızın veya sunucunuzun erişilebilirliği sürekli kontrol ediliyor. Murat Balkan, bugüne kadar 750 bin TL ciro elde ettiklerini de bizimle paylaşıyor.

Eğer internet tabanlı bir iş yapıyorsanız bu tür izleme (monitoring) hizmetlerinden biri kullanmanızı mutlaka tavsiye ederim. PingTurk de pekâla bunlardan biri olabilir.

Aşağıda "Webrazzi Online: Code" konferansımızda PingTurk ile ilgili kısa kesiti dinleyebilir ve detaylar için PingTurk.com'u ziyaret edebilirsiniz.

Görsel kaynak: Pexels

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.