Mobil uygulama gelirleri 17 milyar dolara, indirilme sayıları 26 milyara yükseldi

Mobil uygulama gelirleri 17 milyar dolara, indirilme sayıları 26 milyara yükseldi

Küresel çapta mobil uygulamaların hem indirme sayıları hem de gelirleri hızla büyüyor. Mobil uygulama dünyasına odaklanan analiz şirketi App Annie'nin son raporu da bu büyümeyi net olarak gözler önüne seriyor.

App Annie'nin yılın üçüncü çeyreğine dair sunduğu istatistikler App Store ve Google Play uygulama mağazalarını derinlemesine inceleme altına alıyor. Bu iki mağazadaki uygulamaların 26 milyar kez indirildiğini paylaşan App Annie, bu sayının tamamen yeni indirmeleri yansıttığını da ifade ediyor. Yani yeniden indirmeler veya uygulama güncellemeleri bu rakama dahil değil. 26 milyar indirme geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8'lik bir büyümeye denk düşüyor.

Dikkat çekilen en önemli noktalardan biri, gelişmekte olan pazarların uygulama marketlerine olan ilgisi. Özellikle Google Play'de öne çıkan bu durum uygun fiyatlı Androidli cihazların artışıyla ilişkilendirilebilir. Örneğin Hindistan, Google Play tarafında geçen yılın aynı dönemine göre indirme sayısını neredeyse 2'ye katlamış. Keza Vietnam ve Endonezya'nın da çift haneli büyümelerle yükselişte olduğu görülüyor.

App Annie, uygulama indirme sayılarında Google Play'in geçen yıla göre yüzde 10 büyüdüğünü ve yüzde 8 büyüme gösteren App Store'dan daha hızlı ilerlediğini de paylaşıyor. App Store tarafındaki büyümede Çin ilk sıradaki yerini alırken onu ABD ve Suudi Arabistan takip ediyor. Bu noktada Suudi Arabistan'ın mesajlaşma uygulamalarına dair yaptırımları da konuya ayrı bir boyut katıyor.

Uygulama indirme gelirleri 17 milyar dolar

App Annie, uygulama indirme gelirlerinin de 17 milyar doları bulduğunu söyleyerek bu ekonominin çarpıcı boyutunu bir kez daha vurguluyor. Bu rakam geçen yıla göre yüzde 28 artış anlamına geliyor ve uygulama gelirlerinde iOS'in üstünlüğü değişmiyor. Yılın üçüncü çeyreğinde App Store'da yapılan harcamalar Google Play harcamalarının neredeyse 2 katı büyüklükte. Çin, gelirler tarafında ilk sıradaki yerini alırken pazar payını en çok büyüten ikinci ülke Güney Kore oluyor.

Popüler analiz şirketi Eylül ayında Çin pazarına açılmış ve Çin mobil uygulama pazarına dair geniş bir bilgi paylaşımında bulunmuştu. Ağustos ayında ise Apple'ın iPhone'dan sonraki en büyük gelir kaynağının Servisler olduğunu paylaşmıştı.

App Annie'nin raporundaki diğer bazı önemli rakam ve bilgiler ise şöyle;

  • Eğlence uygulamaları tarafında yıllık büyüme iOS tarafında yüzde 30 iken Google Play tarafında yüzde 45.
  • iOS'te en çok büyüme gösteren uygulama Tencent Video. Onu Youku ve Starz takip ediyor.
  • iOS'te en çok büyüme gösteren uygulamalar; HBO NOW, Netflix ve Starz.
  • Android uygulamalarında geçirilen süre yüzde 40 artışla 325 milyar saate yaklaştı. Üstelik bu istatistik Çin'li kullanıcıları kapsamıyor.
  • 2021'de mobil uygulama indirmelerinin 240 milyara, mobil uygulama gelirlerininse 100 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Görsel Kaynak: Pexels

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.