Kleiner Perkins Caufield & Byers yöneticisi Noah Knauf, FinTech dünyasında trendleri paylaştı. Hatırlarsanız geçtiğimiz aylarda KPCB'nin internet trendleri raporunu sizlerle paylaşmıştık. Sunumunu 3 ana başlığa ayıran Knauf fintech ekosisteminde neler oluyordan başlayarak, neden şimdi ve gelecekte ne var sorularına cevap verdi.
Fintech ekosisteminde son 10 yılda 5 binden fazla girişimin çıktığını ve 60 milyar dolara yakın yatırım aldığını paylaşan Knauff, 36 girişiminse 1 milyar dolardan daha fazla değerinin olduğuna değindi.
Rakamların büyüklüğü konusunda ise yatırımcı henüz yolun başında olduğumuzu düşünüyor. İlk unicornlar arasında yer alan Paypal'ın değerinin 83 milyar dolar olduğuna değinen Knauf yıllar önce kurulan ve marka bilinirliği bulunan AmEx'in değerini ise 82 milyar dolar olduğunu paylaştı.
2015 ile 2017 arasında fintech yatırımlarının nereye gittiği konusunda ise kriptonun öne çıktığı görülüyor. KOBİ ve tüketici kredilerine odaklanan girişimlere yapılan yatırımlarsa kriptoyu takip ediyor.
Paylaşmadan geçemeyeceğim bir slayt ise güven endeksi oluyor. ABD'deki tüketicilerin teknoloji şirketlerine olan güveni dikkat çekiyor buna karşılık finans dünyasına oldukça mesafeli durumda.
Sunumda öne çıkan bir diğer önemli slaytsa dünyanın nasıl değiştiği oluyor. ATM'lerden akıllı cihazlara, kasalardan modern ödeme çözümlerine yaşanan değişim oldukça önemli.
Sunumda API'lere de değinen Knauf, 2011'den beri yükselişe dikkat çekti. Finans dünyasının sektörel bazda API liderliğine değinerek böylece sekörün nasıl büyüdüğünü de paylaştı.
Geleceğe yönelik ise uygulama ekosistemine dair rakamları paylaşan Knauf 4 yılda 6 kattan fazla büyüyen pazarı gözler önüne serdi.
Bu ekosistemde teknoloji şirketlerinin önemli rolleri almaya çalıştığını belirttiği slaytta Amazon'un kasasız mağazasına bayıldığını da sözlerine ekledi.
Gelecekle ilgili öne çıkardığı bir nokta da kripto para dünyası oldu. Bitcoinin pazar değerinin 100 milyar dolara yaklaştığını paylaşan Knauf'un rakamlarına ICO'larla 2017'de 2 milyar 898 milyon dolar para toplanmış. Türkiye İş Bankası‘nın katkılarıyla aktardığımız Money 20/20 etkinliğinden tüm haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap