Girişimlerin yatırımcı görüşmesine gitmeden bilmeleri gereken 7 şey

Girişimlerin yatırımcı görüşmesine gitmeden bilmeleri gereken 7 şey

Türkiye İş Bankası'nın katkılarıyla aktardığımız Money 20/20 tüm hızıyla devam ediyor. 274 girişime yatırım ve 51 çıkışa imza atan Bain Capital Ventures'ın Yönetici Direktörü Matt Haris Fintech girişimlerinin ofise gelmeden önce dikkat etmesi gereken 7 şey başlıklı oturumunda önemli noktaları paylaştı.

Aslında içerideki bilgiler sadece fintech girişimleri için değil tüm girişimlerin dikkat etmesi gereken noktaları gösteriyor.

Çözüm üretin

Yapay Zeka, makine öğrenme, blok zinciri gibi konular önemli ama girişimde aradığım noktalar bu değil diyen Matt Haris, dünyayı değiştirecek teknolojiler olmasına karşılık kendisinin başka bir noktaya baktığını söyledi.  En iyi çözümü sunabilirsiniz ama problemin ne olduğunu açıklamak zorundasınız diyen Harris, aslında girişimlerin gerçek hayata dokunması gerektiğinin altını çiziyor.

Yatırımcının portfolyosundaki şirketleri tanıyın

Girişim sermayesinin daha önce nelere yatırım yaptığına dikkat edilmesinin gerektiğini belirten Harris, buna göre hareket edilmesi gerektiğini paylaştı. Girişimcinin net olması gerektiğine değinen yatırımcı, ne yaptığınızı anlatacak kadar güvende hissedin, anlattıkça varsınız dedi.

Kendinizi tanıyın

Dünyayı değiştirme heyecanı ile hareket eden girişimcinin önemli olduğunu belirten Harris'in odak noktası ise bunun nasıl yapılacağı oluyor. Daha net bir şekildeyse nereden başlanılması gerektiğinin önemine değiniyor yatırımcı.

Girişiminize yakın olan bir yatırım şirketine gidin

Her yatırım şirketinin bir ilgisi var, sizi kabul etmemeleri normal diyen yatırımcı sorun sende değil bende diyor. Ama sonraki slaytta bazı durumlarda sorunun girişimcide de olduğuna değiniyor.

Sorun sizde

Girişimcinin odak noktası, ürünü ve geçmişine de değinen yatırımcı hepsinin bir bütün olmasının altına çiziyor. Bazen fikir güzel olsa bile sorun girişimcide olabiliyor.

Gelecekte ne olacağını bilin

Girişimcinin sunumda veya hesaplarda iyi olduğunu paylaşan yatırımcı ikisinin birlikte olduğu noktanın en iyisi olduğunu ama bunu bulmanın da zorluğunu paylaştı. İkisinden birini seçmek gerekirse ise hesaplarda iyi olanın tercih edildiğine değinen yatırımcı aslında yatırım işinin hesap kitap olduğunun altını çiziyor.

İşinize odaklanın

Girişimlerin odak noktasını kaybetmemesine değinen Matt Haris, girişimle yatırımcı arasındaki uzun ilişkinin sonunu odaklanma olarak açıklıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.